clanak False

Dodijeljene nagrade ZZTK "Dr. Oton Kučera" za 2008.

04.01.2010.

Na prigodnoj svečanosti u prostorijama ZZTK u Zagrebu su 22. prosinca 2009. uručene nagrade dobitnicima najvišeg priznanja Zagrebačke zajednice tehničke kulture – Nagrade "Dr. Oton Kučera" za 2008. godinu, koja se ove godine dodjeljuje po trinaesti put. Među prisutnim uzvanicima i gostima iz Grada i Republike, bile su i unuke Otona Kučere Jelka i Kroacia Kučera.

Prema odluci Povjerenstva za provedbu natječaja (u sastavu: Bogomir Hren, Ljiljana Pedišić, Emir Mahmutović, Zdenko Jureša i Stjepan Briški), ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo je Ljubomir Hranjec iz Zrakoplovnog centra Croatia, istaknuti graditelj zrakoplova, ali i konstruktor i probni pilot izrađenih letjelica. Sagradio je četiri zrakoplova: KR-1, KR-2 po američkim nacrtima, zatim "Albatros" vlastite konstrukcije i borbeni zrakoplov lovac WWW2 spitfire u omjeru 1:2. U povodu 100-te obljetnice zrakoplovstva u gradu Zagrebu, koja se obilježava iduće, 2010. godine, prema vlastitoj konstrukciji počeo je gradnju petog zrakoplova po imenu OSA.

Tri godišnje nagrade "Dr. Oton Kučera" dobili su Romano Šuti (ARAK – Dubrava) za dugogodišnji vrlo zapaženi instruktorski rad na području raketnog modelarstva i raketne tehnike, Zdenko Potočki (Zagrebačka zajednica tehničke kulture) instruktor tehničke kulture i dugogodišnji voditelj Zimske škole tehničkih vještina za rezultate postignute u okupljanju velikog broja djece i mladih zainteresiranih za graditeljsko maketarstvo i raketno modelarstvo, te Tomislav Cvitić (Raketno društvo Zagreb) instruktor raketnog modelarstva, za osobite rezultate postignute u radu s mladima i na natjecanjima u raketnom modelarstvu tijekom 2008. godine.

  

U konkurenciji za godišnja priznanja ZZTK ove je godine bilo osam kandidata, a za Nagradu za životno djelo njih petero.

Nagrada se sastoji od povelje, rad renomiranog hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića, i novčanog iznosa.

Nagrada "Dr. Oton Kučera" dodjeljuje se, inače, za izniman doprinos razvoju i unapređivanju tehničke kulture, posebno u radu s djecom i mladima, putem izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u kojima se razvijaju sposobnosti, znanja i vještine za tehničko opismenjavanje, osposobljavanje i usmjeravanje na izbor tehničkih zanimanja; za razvoj i unapređivanje inventivnog rada i tehničkog stvaralaštva u Gradu Zagrebu i šire; za iznimne rezultate ostvarene na području tehničke kulture i srodnim područjima, te za poseban doprinos međunarodnoj promidžbi tehničke kulture u RH.

U prostorima Galerije "Za-Te plus" istodobno je održana i tradicionalna Božićna izložba radova članica Zagrebačke zajednice tehničke kulture koja je osobito razveselila najmlađe posjetitelje.

     

 


Novosti 2010