clanak False

Održana prezentacija „Diseminacija statističkih podataka Grada Zagreba“

11.03.2024.
Prezentaciju „Diseminacija statističkih podataka Grada Zagreba“, koja je održana 6. ožujka 2024. u ZgForumu, Gajeva 27 u Zagrebu, uvodno je predstavio pomoćnik pročelnika za strategijske informacije i istraživanja Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje dr.sc. Darko Šiško. Uvodni dio prezentacije o radu Odjela za statističke i analitičke poslove kao i o načinima diseminacije statističkih podataka različitih statističkih područja predstavila je voditeljica Odjela za statističke i analitičke poslove Vesna Polančec. U nastavku izlaganja, Marijana Kožul, viša savjetnica za statističke i analitičke poslove, zajedno s Lucijom Škvorc iz GDija prezentirale su novi Statistički portal Grada Zagreba koji je dostupan na službenim stranicama Grada Zagreba i Odjela za statističke i analitičke poslove, na poveznici https://statisticki-portal-zagreb.hub.arcgis.com/.

Novi Statistički portal Grada Zagreba, koji na interaktivan način prikazuje statističke podatke o Gradu Zagrebu, razvijen je kako bi se diseminacija statističkih podataka uskladila sa sve bržim tehnološkim razvojem i kako bi se što aktivnije odgovorilo na korisničke potrebe vezane uz prikazivanje statističkih podataka.

Statistički pokazatelji u Statističkom portalu Grada Zagreba grupirani su u sedam statističkih područja:
  1. Stanovništvo,
  2. Tržište rada (Plaće, Zaposlenost i Nezaposlenost),
  3. Poduzetništvo (Inozemna ulaganja, Investicije i Poslovni subjekti),
  4. Industrija i građevinarstvo,
  5. Trgovina i uslužne djelatnosti (Trgovina na malo, Uslužne djelatnosti i Robna razmjena s inozemstvom),
  6. Turizam,
  7. Bruto domaći proizvod.
Relevantni statistički pokazatelji i pouzdani podaci o Gradu Zagrebu mogu se pregledavati putem interaktivnih grafikona i karata, te se mogu preuzeti u strojno čitljivim formatima.

Aktivnosti