clanak False

Korejsko izaslanstvo u trodnevnom stručnom obilasku u okviru „Programa razmjene znanja (KSP)“

01.03.2024.
U organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Grad Zagreb je u prostorima ZgForuma i na lokacijama ZET-a, Zagrebačkog Holdinga i Grada Zagreba, od 26. – 28. veljače 2024. bio domaćin korejskom izaslanstvu u okviru Programa razmjene znanja“ (Knowledge Sharing Program - KSP) i projekta „Unapređenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnog grada Zagreba“. Korejsko izaslanstvo sastojalo se od predstavnika Instituta Seoul, tvrtke ESE Engineering i  tvrtke LG CNS, dok je Grad Zagreb, kao domaćin, predstavljao Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Sektor za strategijske informacije i istraživanja.

Korejsko Ministarstvo gospodarstva i financija (MOEF – Ministry of Economy and Finance) 2004. pokrenulo je  „Program razmjene znanja“ (Knowledge Sharing Program - KSP) s ciljem dijeljenja znanja i iskustava te razvijanja gospodarske suradnje s državama partnerima. KSP je jednogodišnji program financiran od strane Južne Koreje koji podržava projekte koji se odnose na područja ekonomskog razvoja, razvoja ljudskih resursa, ruralnog razvoja, javnih financija, industrijske i trgovačke politike, teritorijalnog razvoja, zdravlja i brige o zdravlju, makro-financijskih politika, tržišta rada, javne uprave, kulture, sporta i turizma, znanosti i tehnologije te turizma. Za provedbu programa KSP zaduženi su: Korejski razvojni institut (KDI) i Institut Seoul.

U okviru „Programa razmjene znanja“, Grad Zagreb provodi projekt „Unapređenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnog grada Zagreba“. Provedba navedenog projekta započela je u rujnu 2023., a završetak aktivnosti se očekuje u kolovozu 2024. nakon čega slijedi monitoring i evaluacija do 2026. Projektom su obuhvaćene tri tematske cjeline:
  • dijagnostička analiza Okvirne strategije Pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart City;
  • primjer dobre prakse: KDI iskustva u području Pametnog grada;
  • preporuka za organizacijski i tehnički okvir za planiranje, provedbu i praćenje pristupa Pametnog grada u Gradu Zagrebu.
Tijekom trodnevnog posjeta, održani su brojni bilateralni sastanci s predstavnicima Gradske uprave Grada Zagreba (predstavnicima Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo; Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom; Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost; Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove; Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje) i Turističke zajednice Grada Zagreba, dok su stručni obilasci uključivali posjete tvrtki Zagrebački električni tramvaj (ZET), podružnicama Zagrebačkog Holdinga (Zagrebački digitalni grad, Zagrebparking, Čistoća i Gradska plinara) te operativno-komunikacijskom centru Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove.

Ova posjeta korejskog izaslanstva bila je dio terenskog istraživanja u svrhu provedbe projekta „Unapređenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnog grada Zagreba“ s ciljem prikupljanja podataka za reviziju postojeće Okvirne strategije pametnog Grada Zagreb Smart City i davanja prijedloga novih mogućih rješenja za učinkovitiju provedbu i provođenje smart city rješenja koji olakšavaju život u našem gradu.

Sljedeći sastanak planira se održati u Seoulu u travnju 2024.