clanak False

Njemački studenti arhitekture posjetili ZgForum!

25.09.2019.

U utorak, 24. rujna 2019. godine, pod vodstvom prof. Silke Weidner i Tihomira Vidermana s njemačkog Brandenburgische Technische Universität, The Chair of Urban Management, studenti arhitekture i prostornog planiranja iz Cottbusa, Njemačka, posjetili su ZgForum.

Studentima je tom prigodom prezentiran i predstavljen rad Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada na različitim projektima, izazovima planiranja te usuglašavanju i provođenju integriranog urbanog razvoja u različitim mjerilima. Naglasak je stavljen na projekte, kao što su Grad mladih, Blok Badel, proGIreg Sljeme Sesvete, Prostor središta Trešnjevke. Također je predstavljena Razvojna strategija Grada Zagreba te Razvojna strategija Urbane aglomeracije Zagreb kao i rad Ureda na Urbanoj Agendi.Nakon posjete ZgForumu sudionici su se uputili u razgledavanje grada.

Svrha ove posjete i nastavne aktivnosti je upoznavanje s aktualnim temama planiranja i urbanizma u Hrvatskoj, a koja će predsjedati Vijećem EU-a prije Njemačke.

Napomenimo da je gostujući tim angažiran u istraživačkom radu i nastavi vezano na teme urbanih politika i participacije u planiranju, odnosa urbanih formi i prostora konzumacije, te javnog prostora i stanovanja. Također su uključeni u pripremu centralnog dokumenta za polje urbanizma za njemačko predsjedanje Vijećem EU-a u drugoj polovini 2020. Novi dokument naslanja se na “Leipzig Charter on Sustainable European Cities” potpisanoj za posljednjeg njemačkog predsjedanja Vijećem u 2007, i ima ambiciju ispitati i usuglasiti zajedničke principe i strategije urbanog razvoja na razini EU.


Aktivnosti