clanak False

Svjetski veslački kup 2021.

23.04.2021.
Foto: Hrvatski veslački savez

Prvi put u povijesti, Zagreb će od 30. travnja do 2. svibnja 2021. godine biti domaćin Svjetskog veslačkog kupa. Na zagrebačkom Jarunu nastupit će najpoznatije svjetske posade iz 27 zemalja koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara i Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain u samcu te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara.


Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika naglasila je kako će investicija od 30 milijuna kuna za uređenje same staze ostati ne samo za ovo natjecanje, već i za generacije koje tek dolaze i koje će možda i zahvaljujući ovoj manifestaciji zavoljeti ovaj sport te se okušati u veslanju. Nada se kako će i dalje prenositi ime naše zemlje, grada i ovog sporta u Europi i šire, budući da su sportaši bili i ostali najbolji ambasadori jedne zemlje u svijetu. Posebno je naglasila da će veslači uvijek u Gradu Zagrebu imati najvećeg prijatelja, te da su u Gradu Zagrebu vrata svim sportašima oduvijek širom otvorena, a da će tako zasigurno ostati i u budućnosti.

Branimir Bašić, predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, naglasio je kako je ovo vrlo važan trenutak za hrvatski sport, budući da se nakon rekonstrukcije staze na Jarunu otvorila mogućnost održavanja Svjetskog kupa i dovođenja najboljih svjetskih veslača u Zagreb. Istaknuo je inicijativu iz 2018. godine zahvaljujući kojoj su uz podršku pokojnog gradonačelnika i Grada Zagreba dobili novi konkurentan Jarun, što priznaje i Svjetska veslačka federacija. Naglasio je kako ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole.

Prema smjernicama za upravljanje događajima Svjetska veslačka federacija, Hrvatski veslački savez i Olimpijski odbor razvili su COVID -19 plan zaštite za organiziranje sportskih događaja na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Svjetski veslački kup najveće je veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva. Slike grada Zagreba, samog srca Europe, otići će u 50 zemalja koji će direktnim TV prijenosom imati priliku uživati u veslačkom spektaklu.

Više informacija o utrkama možete vidjeti OVDJE.

Aktualnosti