clanak False

71. Memorijal Borisa Hanžekovića - srušen svjetski rekord

15.09.2021.
Najstariju sportsku priredbu u Hrvatskoj koja se bez prekida održava od 1951. „Memorijal Borisa Hanžekovića“ otvorio je sinoć gradonačelnik Tomislav Tomašević.
Atletsko natjecanje je okupilo neke od najvećih zvijezda svjetske atletike.

„Grad Zagreb će uvijek biti dobar domaćin i uvijek će podržavati ovakve manifestacije“, rekao je gradonačelnika Tomašević zaželjevši dobrodošlicu svim natjecateljima i gledateljima na 71. „Hanžeku“ i zahvalivši organizatorima na trudu koji su uložili.

Posjetitelji su na SRC Mladost mogli gledati olimpijske pobjednike i svjetske prvake, a ove godine je na Memorijalu po prvi puta srušen i svjetski rekord! Postavila ga je na 2000 metara Francine Niyonsaba iz Burundija. Srušila je 5:23.75 Ganzebe Dibabe iz 2017. Utrka na 2.000 metara nije uobičajena u atletskim programima, ali  je izbor bio pun pogodak organizatora mitinga koji je uspio ostvari cilj da Zagreb dobije svoj svjetski rekord, jedinu stvar koja je dosad nedostajala u sjajnoj povijesti.

Ovom prigodom, jedna od najtrofejnijih hrvatskih atletičarki Blanka Vlašić se oprostila od sportske karijere, a prigodnim riječima su joj zahvalili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te predsjednik HAS-a Ivan Veštić.

Gradske vijesti - 2021.