clanak False

Predstavljeni novi niskopodni autobusi ZET-a

22.11.2022.
U autobusnom pogonu Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. u Podsusedu, gradonačelnik Tomislav Tomašević, u društvu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, direktora Trgovačkog društva ZET d.o.o. Marka Bogdanovića i ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragana Jelića, predstavio je nove niskopodne autobuse sufinancirane iz operativnog programa EU ‘Konkurentnost i kohezija’.

“Ovih 65 autobusa zamijenit će stare, od kojih neki broje preko 20 godina u prometu. To je bitno za sigurnost u prometu te kako bi se izbjegli nepredviđeni kvarovi”, rekao je gradonačelnik Tomašević. Dodao je da je ukupna vrijednost projekta  oko 161 milijun kuna, od čega je 109 milijuna kuna dolazi iz EU fondova, a ostatak je financiran iz gradskog proračuna. Objasnio je da se radi o posljednjoj obnovi voznog parka ZET-a na dizelski pogon. „Daljnja nabavka vozila usmjerena je na vozila na alternativni pogon, što je dodatna potvrda vizije ZET-a kao modernog i ekološki osviještenog prijevoznika, a Grada Zagreba kao ekološki osviještene metropole“.

Gradonačelnik je također napomenuo da je važno osigurati kvalitetan i siguran javni prijevoz kako bi se u Zagrebu smanjio automobilski promet te kako će novi autobusi donijeti uštede na gorivu, što je bolje i za okoliš i proračun.

Direktor ZET-a Marko Bogdanović je istaknuo da su ovi autobusi opremljeni sustavom za videonadzor, a opremljeni su i rampama za osobe s invaliditetom. Najavio je da, uz ovih prvih 45 autobusa proizvođača Man i Iveco koji su danas predstavljeni, do kraja godine će biti isporučeno još 20 autobusa marke Mercedes.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zahvalio je partnerima na ostvarivanju ovog projekta te je najavio da će Ministarstvo do kraja godine potpisati ugovor za 20 novih niskopodnih tramvaja, koji će se financirati u cjelokupnom iznosu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Poručio je kako je ministarstvo uvijek spremno za kvalitetnu suradnju s Gradom Zagrebom, kao najvećim hrvatskim gradom.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragan Jelić je naglasio da su stari autobusi prešli više od dva milijuna kilometara te kako će se novim voznim parkom poboljšati povezanost u gradu, ali i osigurati lakši i sigurniji prijevoz do škola, vrtića i fakulteta.

 

Gradske vijesti - 2022.