clanak False

Konferencija „Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država“

06.12.2018.
U organizaciji Instituta za migracije i narodnosti danas je na Ekonomskom fakultetu održan Međunarodni znanstveno-stručni skup Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država. Na otvorenju Skupa prisutnima se, ispred Grada Zagreba kao pokrovitelja, obratila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.
 
Sloboda kretanja ljudi i drugi aspekti vezani uz stanovništvo tema su migracija koja u posljednjih 20 godina postaje sve prisutnija na globalnoj sceni. Kombinacija gospodarskih, političkih i društvenih čimbenika utječe na migracije koje su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Republike Hrvatske, a važnost teme još je više ojačala ulaskom Hrvatske u EU, naglasila je zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.
 
Zamjenica je dodala da je Zagreb tijekom 20. stoljeća izrastao u najveće gospodarsko, kulturno i političko središte u zemlji, a da je njegov gospodarski i infrastrukturni rast pratio vrlo intenzivan rast stanovništva.
 
Osluškujući stručnu i znanstvenu javnost što se tiče iseljavanja stanovništva iz Hrvatske, Grad Zagreb je među prvima donio mjere populacijske politike na lokalnoj razini koje su pozitivno utjecale na demografski rast. Nastavili smo na razne načine voditi računa o djeci, mladima i obiteljima zbog poboljšanja standarda življenja, osnovan je Ured za demografiju, a u tijeku je izrada Strategije demografskog razvoja Grada Zagreba, napomenula je zamjenica Pavičić Vukičević.
 
Zaželjevši sudionicima uspješan rad i boravak u Zagrebu, zamjenica je izrazila vjeru da će ova Konferencija dati znanstveni doprinos i praktične implikacije.
 
 

Gradske vijesti - 2018.