clanak False

GRADONAČELNIČKI LANAC

24.02.2011.

 

Gradonačelnički lanac koji danas viđamo rijetko, samo u svečanim zgodama, nije, naravno, original, nego običan lažnjak. A prvi i jedini gradonačelnik u posljednjih pola stoljeća koji je na sebi imao originalni lanac bio je Boris Buzančić, i to 1992. prigodom svečane proslave 750. obljetnice Zlatne bule. A i tada je gradonačelniku originalni lanac posuđen samo na dva sata, i za to kratko vrijeme bio je pod budnom paskom naših gradskih muzealaca, na čelu s kustosicom gospođom Nadom Premrl. Po kustočinim riječima, posrijedi je rijedak i vrlo skup muzejski primjerak. Riječ je skupocjenom eksponatu, optočenom briljantima, koji krasi vitrine Muzeja grada Zagreba i odakle nije izašao u javnost u cjelokupnom komunističkom režimu od 1945.

              O potrebi izrade gradonačelničkog lanca počelo se raspravljati još 1898. za vrijeme načelnikovanja Adolfa Mošinskoga, koji će četiri godine kasnije prvi se njime i okititi. I fakt će biti zanimljivo zaviriti najprije u pretpovijest izrade lanca, kad na sastancima gradskog zastupstva, na kojem su se čuli najrazličitiji prijedlozi, od onih kako nikako nije dovoljno svečan lanac od srebra, nego mora biti od zlata, kako kod nas u Zagrebu nema obrtnika koji bi mogli tako kompliciran i fin posao dovoljno stručno obaviti, nego se mora dati u izradu njemačkim ili austrijskim stručnjacima. A posebna je priča sa mogućom i dostupnom cijenom lanca, pa se kalkuliralo od četiri do šest tisuća kruna (u oba slučaja više od godišnje gradonačelničke plaće), da bi se napokon našlo neusporedivo jeftinije rješenje. Nacrt za lanac osmislio je u to doba najpopularniji zagrebački arhitekt, famozni i sveprisutni Herman Bolle, a izradio ga zagrebački zlatar, ujedno i gradski zastupnik, Slavoljub Bulvan, i to, kako novine pišu, na opće zadovoljstvo i gradonačelnika i gradskih zastupnika, koji su formirali čak i posebni odbor za lanac. I što je najljepše, zlatar Bulvan lanac je izradio besplatno.

              Jedini predratni gradonačelnik koji na se nije želio staviti lanac, bio je komunistički kandidat Svetozar Delić, koji je legalno na najvišu funkciju u gradu izabran 1920. Delić je lanac odbio s obrazloženjem da ga takvo vanjsko cifranje ne zanima, ali da se i pristao njime okititi, ne bi stigao, jer je gradonačelnik bio samo dva dana! Izabran legalno na skupštini zastupnika, zbog svog komunističkog opredjeljenja, Svetozar Delić je bio onemogućen obavljati funkciju gradonačelnika, a gradonačelnički lanac je predan jednom od najuspješnijih gradonačelnika u povijesti, čovjeku za kojega se pričalo da je apolitičan i da ne zna ni kako se koji ministar zove. To je bio Vjekoslav Heinzel, kojega se fotografije s gradonačelničkim lancem još i danas čuvaju.

              U jednom razdoblju Zagreb je zamalo ostao bez svog gradonačelničkog lanca. Bilo je to u vrijeme načelnikovanja gradonačelnika Janka Holjca, koji je 1910. grad Zagreb zastupao na jednoj svečanoj proslavi u Krakowu. U tročlanoj delegaciji Zagrepčana, koju je predvodio novoizabrani gradonačelnik Holjac, bio je i gradski podvornik Ivan Spevec. Isti je imao zadaću upravo nositi i čuvati taj počasni i dragocjeni lanac, ali je bio neoprezan i lanac zaboravio u kočiji u kojoj se zagrebačka delegacija na proslavu vozila. Iako je lanac kasnije pronađen, gradonačelnik Janko Holjac na prigodnom ceremonijalu nije se imao čime zakititi!

              Gradonačelnički lanac pripada u najdragocjeniji rekvizitorij zagrebačke gradske uprave, koje ima posebno mjesto u vitrinama Muzeja grada Zagreba u Opatičkoj, gdje se čuva i spomenuta replika koju za Dan Zagreba nose zagrebački gradonačelnici.


ZAGrebus by Imejlčec