clanak False

Predstavljen projekt Plavi ceker

19.12.2019.
Pod motom „Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola“, u Hrvatskoj kući – Materina priča predstavljen je projekt Grada Zagreba „Plavi ceker“. Riječ je o oznaci visoke kvalitete kojom se označuju tradicijski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi s područja Hrvatske. Projekt su, uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavili i pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk te predsjednica Hrvatske kuće Mina Petra Petričec.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako je današnje događanje promocija rada hrvatskog čovjeka. „Kad čovjek vrijedno radi, onda mu treba dati „poguranac“. U prvom polugodište iduće godine naći ćemo prostor od 70-ak kvadrata, ako ne na Jelačić placu, onda tik do njega, kako bi Zagrepčanke i Zagrepčani te brojni turisti mogli kupiti sve ono što stane u „Plavi ceker“.“ 

Pročelnik Tuk objasnio je da je dosad malim proizvođačima bio problem organizirati zajednički nastup na tržištu, a uz svakodnevne poslove proizvodnje, nisu imali ni vremena ni novca za marketing i promociju. S druge strane, zagrebački potrošači su zbunjeni velikim izborom, različitim oznakama i brendovima te nepovjerljivi. Te probleme rješava „Plavi ceker“, jer ova oznaka garantira da je proizvod kontrolirane kvalitete i podrijetla. „Grad Zagreb ovim projektom želi pomoći malim i srednjim proizvođačima iz cijele Hrvatske u plasmanu njihovih visokokvalitetnih proizvoda na zagrebačke stolove.“ Trenutno je u „Plavom cekeru“ 11 kategorija proizvoda (suhomesnati proizvodi, ulje, med, vino, sir…), a očekuje se brzo povećanje broja kategorija.

Pročelnik je naglasio kako se Oznaka dodjeljuje na temelju javnog poziva koji objavljuje Grad Zagreb na web stranici (www.zagreb.hr). Grad i korisnici će sklapati ugovor o licenci na razdoblje od 3 godine, a kontrolu korištenja Oznake provodit će Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo. Čak 26 proizvođača je već u postupku dodjele oznake „Plavi ceker“, trenutni poziv je otvoren do 31. prosinca 2019., a novi pozivi bit će objavljivani i naredne godine.

Gradske vijesti - 2019.