clanak False

Obilježena 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

10.12.2019.

Obilježavanje 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

(Hina/www.zagreb.hr) - Kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, u povodu 20.obljetnice smrti, u organizaciji Grada Zagreba održan je komemorativno-kulturni program, na kojemu su se prigodno obratili vlč. Zlatko Koren, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je na riječi kardinala Kuharića - "ima istina od kojih ne možete odstupati, granica na kojima se morate zaustaviti i položaja s kojih se ne smije uzmicati" te naglasio da ih je Tuđman pretočio u samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.
"On je svoj san slobodne i suverene demokratske Hrvatske, kao hrvatski antifašist, povjesničar, intelektualac i državnik dosanjao. Dosanjali smo je i mi, kao i svi hrvatski ljudi i građani našeg prekrasnog glavnoga grada i prekrasne nam domovine", rekao je gardonačelnik Bandić na okupljanju uz spomenik dr. Franji Tuđmanu.

"Danas smo u nekoliko prigoda evocirali njegova postignuća, značaj, ulogu u povijesti hrvatskoga naroda, u stvaranju Hrvatske, vizionarstvu, umijeću u izrazito zamršenim i teškim okolnostima, ali i jednom pravom trenutku njegovog životnog iskustva, gdje je uistinu u zreloj dobi prepoznao znakove vremena tektonskih promjena na europskom kontinentu i iskoristio taj trenutak za ostvarenje viševjekovnoga sna hrvatskoga naroda", rekao je Plenković . 
Njegov projekt i ideja danas je slobodna i samostalna Hrvatska. On je u tom procesu imao potpunu potporu hrvatskoga naroda, ne samo na izborima, već i na referendumu u svibnju 1991. godine, a imao je i potporu te požrtvovnost hrvatskih branitelja, bez kojih ne bi bilo hrvatske slobode, podsjetio je Plenković.
Istaknuo je da je dr. Tuđman u svom političkom djelu zacrtao temeljne pravce razvoja Hrvatske, demokratskih institucija, gospodarskog razvoja i socijalne uključenosti te smjera međunarodnog pozicioniranja države.

Također, dodao je Plenković, predsjednik Tuđman je iznašao snage da se odupre agresiji, ostvari međunarodno priznanje, obrani zemlju unatoč embargu na uvoz oružja. Iznašao je snagu i da pruži ruku pomirbe i srpskoj manjini, da mirno reintegrira hrvatsko Podunavlje te je uspio pomiriti polariziran i podijeljeni hrvatski narod, rekao je.

"Sve to ostvario je u samo 10 godina. Deset ključnih, nezaboravnih, neponovljivih, presudnih godina za Hrvatsku. Stoga na današnjem mjestu uz ovaj spomenik, želimo mu zahvaliti za sve što je učinio za Hrvatsku, hrvatsku slobodu i državu", zaključio je premijer Plenković.

U sklopu komemorativno-kulturnog programa u organizaciji Grada Zagreba, uzvanici su položili cvijeće i svijeće podno spomenika, orkestar Hrvatske vojske i glazbenik Đani Stipaničev izveli su pjesme "Tvoja zemlja" i "Suza za zagorske brege", a velečasni Zlatko Koren predvodio je kratku molitvu.


Danas ujutro, također u okviru obilježavanja 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, hrvatski državni vrh, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te članovi obitelji Tuđman, uz nazočnost brojnih predstavnika vojnog, javnog i političkog života, položili su vijenac na njegov grob na Mirogoju.

Gradske vijesti - 2019.