clanak False

Humanoidni robot "Viktorija" novi je promotor turističke ponude Zagrebačke županije

23.11.2019.
Pilot projekt humanoidnog robota Viktorija kao i način na koji robotska tehnologija, vođena promjenom potrošačkih navika, transformira turizam, predstavljeni su danas u Turističkom informativnom centru zagrebačke zračne luke. 

Viktorija gostima pruža virtualnu šetnju (360 stupnjeva) kroz Zagrebačku županiju, kroz njezine prirodne ljepote i kulturne znamenitosti. Kroz panoramske fotografije daje uvid u turističke destinacije gradova i općina, eno i gastro odredišta, biciklističke rute... Gostima, posebno onima koji žele 'iskusiti' nova turistička odredišta, pruža personalizirano iskustvo putovanja.
Viktorija je 'nova pomoćnica' Turističke zajednice Zagrebačke županije, čijom je inicijativom i pokrenut pilot projekt humanoidnog robota, kao jednog od najuzbudljivijih tehnoloških dostignuća u turističkoj industriji posljednjih godina. 
  
Predstavljanju Viktorije  prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc.Olivera Majić. Čestitajući upravi i svim djelatnicima zračne luke i TZZŽ na kontinuiranom podizanju kvalitete poslovanja zamjenica Majić pozdravila je pilot-projekt, kao jedan od projekata koji će modernizacijom nadograditi kvalitetu usluge. „Drago mi je što je učinjen prvi korak k robotizaciji usluga u zagrebačkoj zračnoj luci čime se uspješno slijede svjetski trendovi uvođenja i širenja spektra usluga koje obavlja umjetna inteligencija. Ovim  pomakom je učinjen veliki korak u personalizaciji usluge posjetiteljima, koji se već pri prvom dodiru sa Zagrebom mogu osjećati dobrodošlo. Naravno, usprkos digitalizaciji i robotizaciji usluga u turizmu ne smijemo zaboraviti da su nositelji kvalitetne usluge ljudi, a Zagrepčani, Velikogoričani i svi građani Zagrebačke županije su odvujek bili poznati po srčanosti i gostoljubivosti koji su temeljni čimbenici uspješnosti turizma“, kazala je zamjenica Majić.

"Prepoznali smo mogućnosti humanoidnog robota, koji u svijetu već mijenja 'lice turističke industrije'. On čini turizam dostupnijim, a ujedno svakom turistu pruža jedinstveno iskustvo putovanja", rekla je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Konferenciji za medije prisustvovao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te predstavnici Zračne luke.

Interakciju s turistima Viktorija ostvaruje glasom, pokretom i tekstom, pružajući im tako više vrsta ekspresije. U prizemlju putničkoga terminala Zračne luke "Franjo Tuđman" putnicima će informacije o Zagrebačkoj županiji i o bogatoj turističkoj ponudi „zelenog zagrebačkog prstena“ nova djelatnica Viktorija pružati do kraja prosinca.
 


 

Gradske vijesti - 2019.