clanak False

Sastanak s kuharicama i kuharima zagrebačkih osnovnih škola

02.11.2023.
Zahvaljujući ulaganjima Grada u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica tijekom 2023. godine u iznosu od 750 tisuća eura, kao i potpori države, školskom je prehranom ove godine obuhvaćeno čak 15.000 učenika više nego prošle godine – njih 59.000. 

S ciljem poboljšanja kvalitete školske prehrane tijekom ljeta su u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom izrađeni novi, standardizirani, uravnoteženi i sezonski jelovnici za prvo polugodište školske godine 2023./2024., a škole su s njihovom implementacijom krenule postepeno, sukladno vlastitim kapacitetima i mogućnostima.

U novoizgrađenoj OŠ Jure Kaštelana danas je, pod vodstvom tima nutricionista s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta koji je izradio nove jelovnike, održan prvi sastanak kuharica i kuhara zagrebačkih osnovnih škola. Cilj sastanka bio je kuharicama i kuharima pružiti pomoć i podršku u implementaciji jelovnika, ali i prikupiti iskustva iz prakse s ciljem unapređenja postojećih i izrade novih sezonskih jelovnika za drugo polugodište.

Samo tijekom ove školske godine u zagrebačkim će se osnovnim školama pripremiti više od 15 milijuna obroka. Upravo zato, cilj je Grada Zagreba u suradnji sa stručnjacima, ali i kuharicama i kuharima u školama, unaprijediti kvalitetu školske prehrane, raditi na usvajanju zdravih prehrambenih navika učenika, razvijati kapacitete i unapređivati uvjete škola te kontinuirano povećavati dostupnost toplog obroka.

Uz to, s ciljem daljnjeg unapređenja kvalitete školske prehrane u manjem broju škola uskoro kreće pilot projekt zelene javne nabave hrane čiji je cilj stvoriti održiv sustav prehrane i osiguravajući pritom učenicima zdrave, ekološke i lokalno proizvedene namirnice.