clanak False

ALTERnativna nastava - Interkulturalni školski sat

12.12.2023.

Alternativna nastava - Interkulturalni školski sat

Uoči Svjetskog dana migranata, koji se svake godine u cijelome svijetu obilježava 18. prosinca, u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama započela je provedba projekta „ALTERnativna nastava – interkulturalni školski sat“, koji Grad Zagreb provodi u suradnji s Centrom mladih Ribnjak.
 
Kroz nastavne sate geografije, glazbene i likovne kulture te politike i gospodarstva učenice i učenici čak 70 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola susrest će se s drugim i drugačijim ljudima, kulturama i običajima, iz raznih dijelova svijeta. Tako, primjerice, imaju prilike sudjelovati na nastavi koju vode glazbenik iz Senegala, slikarice iz Ukrajine i Pakistana, lingvist iz Iraka, pjevačica iz Kameruna i brojni drugi.
 
Cilj ovog projekta jest upoznavanje, razgovor i učenje o različitim kulturnim, etničkim, jezičnim i vjerskim identitetima kroz umjetničke kreativne prakse i dijalog, čime se doprinosi smanjenju predrasuda, stereotipa, nejednakosti i diskriminacije. Učenice i učenici, njihovi učitelji, nastavnici i škole koje su dosad sudjelovale u projektu iskazali su veliko zadovoljstvo i iznimno pozitivne dojmove.
 
Brošuru projekta možete preuzeti ovdje.