clanak False

Održana konferencija za medije povodom obilježavanja Svjetskog dana srca

29.09.2022.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca održana je konferencija za medije na kojoj su se predstavili rezultati projekta „Žene i srce“ odnosno „Rani probir kardiovaskularnih bolesti kod žena 45+ grada Zagreba“, kojim se zahvaljujući visoko osjetljivom Troponinu I, kardio specifičnom biomarkeru u krvi, može otkriti povišeni rizik za razvoj kardiovaskularnog incidenta.

S obzirom na to da se danas diljem svijeta obilježava Svjetski dan srca, današnji dan je dobra prilika da zastanemo u užurbanom načinu života i podsjetimo se koliko je važno vlastito zdravlje i zdravlje naših bližnjih. Ovim putem pozivam sve građane da redovito odlaze na preventivne preglede, uključujući i laboratorijsku analizu visoko osjetljivog Troponina I, i dugih čimbenika rizika“, kazala je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. sc. Romana Galić. Istaknula je kako Grad Zagreb kontinuirano provodi aktivnosti koje za cilj imaju promicanje zdravih stilova života te podižu svjesnost šire javnosti o kardiovaskularnim bolestima te je najavila kako će se večeras, povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, prigodno osvijetliti i Meštrovićev paviljon crvenom bojom.

Voditeljica Odjela za srčano - žilne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prim. Verica Kralj, dr. med., spec. epidemiologije, istaknula je da su u Republici Hrvatskoj kardiovaskularne bolesti i dalje prvi uzrok smrtnosti, a od njih je 2021., prema preliminarnim podacima, umrlo 22.958 osoba, odnosno 36,6% ukupno umrlih. U usporedbi sa susjednim državama, Republika Hrvatska ima višu stopu smrtnosti (572,8) od Republike Slovenije (393,6), Austrije (362,9) i Italije (270,7), a nižu stopu od Mađarske (714,8). Zadnjih skoro dvadeset godina u Hrvatskoj je prisutan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, no one i nadalje predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti i pobola.

Ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju SRČANA, prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., naglasio je da su podaci prvih 1.000 analiziranih asimptomatskih žena grada Zagreba 45+ pokazali da je u gotovo 10 % osoba zabilježen povišeni kardiovaskularni rizik temeljem povišenog nalaza visoko osjetljivog Troponina I, a da su te osobe najčešće imale i dislipidemiju, povišeni nalaz indeksa ateroskleroze te češće i šećernu bolest. U čak polovice ukupnog broja žena u projektu prisutna je tjelesna neaktivnost, a četvrtina su bili pušači. Žene kod kojih je pronađen povišeni rizik upućene su na daljnju neinvazivnu i po potrebi invazivnu kardiološku obradu te ovisno o nalazima preporučeni su lijekovi, odnosno učinjena invazivna intervencija na krvnim žilama srca. 

Projekt provodi Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u suradnji s Poliklinikom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju SRČANA, a sredstva za provedbu ovog projekta u cijelosti su osigurana iz Proračuna Grada Zagreba.

Gradske vijesti - 2022.