clanak False

Vježba "Peščenica 2019"

13.04.2019.

Danas je na lokaciji Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju održana vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba „PEŠČENICA 2019.“ - čiji je nositelj Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

 Vježba simulira zajedničko djelovanje specijalističkih i općih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba te operativnih snaga u slučaju razornog potresa.

Prema scenariju, 13.04.2019. u 07:13h dogodio se potres magnitude 5,1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, s epicentrom 300 metara od srednje škole za Grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Potres se dogodio za vrijeme redovnog odvijanja nastave te je broj potencijalno ugroženih velik. Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba zaprimio je dojavu o većem broju ozlijeđenih, te je pokrenuo mobilizaciju postrojbi civilne zaštite grada Zagreba i uputio ih na lokaciju. Također, na lokaciju su izašle i PU zagrebačka, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija štampar“. Specijalističke postrojbe civilne zaštite za traganje i  spašavanje u ruševinama okupile su se na zbornom mjestu VP Dubrava, sukladno planu, te izlaze na teren i kreću s aktivnostima pretraživanja i spašavanja. Specijalističke postrojbe civilne zaštite vrše pretraživanje i spašavanje u razizemlju pa do drugog kata, speleolozi pretražuju podrumske prostorije i teško pristupačna mjesta, timovi za spašavanje s potražnim psima pretražuju šire područje oko škole, pripadnici HGSS-a izvode pretraživanje i spašavanje s visina. Operativne snage izvršavaju svoje zadaće i daju operativnu potporu spasiteljima.

 

Cilj vježbe je uvježbavanje pretraživanja terena i spašavanja iz ruševina, komunikacija između različitih hitnih službi u uvjetima pada sustava veza, trijaža i pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju razornog potresa.

 

Nositelj vježbe je Ured za upravljanje u hitnim situacijama, a na vježbi je sudjelovalo oko 350 pripadnika civilne zaštite i operativnih snaga i to iz: Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave zagrebačke, Ravnateljstva civilne zaštite – područni ured Zagreb, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Hrvatske Gorske službe spašavanja – Stanice Zagreb, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Zagrebačkog speleološkog saveza, Zagrebačkog radio-amaterskog saveza i udruga za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.


Aktualnosti