clanak False

Smotra Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba

08.12.2012.

U subotu, 8. prosinca,  na zbornom mjestu Donja postaja – žičara Sljeme smotrirani su TIM 1 i TIM 12 iz  Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje iz ruševina.


Timovi su sastavljeni isključivo od dobrovoljaca koji su prošli i imaju specifična znanja i vještine za spašavanje iz ruševina a dolaze iz redova dobrovoljnih vatrogasaca, gorske službe spašavanja, speleologa, radioamatera i vodiča potražnih pasa. Svih 13 timova koji čine specijalističku postrojbu ustrojeni su prema međunarodnim USAR (Urban Search and Rescue) modulima. Danas su smotrirana dva tima od 120 pripadnika specijalističke postrojbe, koji su se prvi put okupili i postrojili na svom zbornom mjestu.


Ured za upravljanje u hitnim situacijama formirao je i obučio Specijalističku postrojbu civilne zaštite za spašavanje iz ruševina kako bi u slučaju velike elementarne nepogode (razornog potresa u Zagrebu) bili spremni i imali potrebne vještine za spašavanje. U Zagrebu imamo ukupno 500 dobrovoljaca pripadnika specijalističke postrojbe civilne zaštite, koju čine 13 timova za spašavanje iz ruševina (USAR timova), a raspoređeni su na četiri zborna mjesta. U slučaju potrebe, svaki član tima zna svoje zborno mjesto i bez posebnog naloga ili poziva timovi se okupljaju po zbornim mjestima. Kako se koji tim okupi, prema planu, spreman je odmah za izlazak na teren. Na ovaj način smo u Zagrebu postigli punu operativnost specijalističkih timova civilne zaštite. Grad Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji je obučio i formirao toliki broj specijalističkih timova civilne zaštite za spašavanje iz ruševina.


Ured za upravljanje u hitnim situacijama od svog osnutka intenzivno radi na organizaciji i ustrojavanju civilne zaštite. Danas u Zagrebu djeluje Zapovjedništvo civilne zaštite Grada Zagreba kao stručno operativno i koordinativno tijelo koje pruža stručnu pomoć i priprema akcije zaštite i spašavanja. Oformljena su i  Zapovjedništva civilne zaštite u gradskim četvrtima. Osnovane su i tri specijalističke postrojbe  civilne zaštite i to:  za spašavanje iz ruševina koja se sastoji se od 13 timova srednje kategorije, za spašavanje iz vode koja se sastoji se od jednog tima s 3 skupine i postrojba za logistiku - dva tima, svaki po četiri skupine. Osnovano je i smotrirano 17 postrojbi civilne zaštite opće namjene po gradskim četvrtima, svaka se sastoji od 105 pripadnika.

Važnost dobro organizirane i operativne civilne zaštite u svakom dobro organiziranom društvu je neizmjerna, budući se upravo od civilne zaštite očekuje da u uvjetima velikih nesreća ili katastrofa pomaže pogođenom stanovništvu.


Aktualnosti