clanak False

Svjetski dan školskog mlijeka u Zagrebu

30.09.2020.
Obilježen Svjetski dan školskog mlijeka u Zagrebu
 
Hrvatska mljekarska udruga u suradnji s Gradom Zagrebom (Gradskim uredom za obrazovanje, te Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo) i ove je godine organizirala obilježavanje „Svjetskog dana školskog mlijeka“.
Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu, a svrha je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. godine i postao godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO. Obilježavanje Školskog dana mlijeka služi  da se postave snažni temelji za zdrav i kvalitetan razvoj naše djece, da ih ohrabrimo i potaknemo na konzumaciju mlijeka i drugih zdravih mliječnih proizvoda i na taj im način omogućimo bolje praćenje nastave, veću koncentraciju i svježinu koja im je potrebna za obavljanje svakodnevnih obveza, ali i za sport i igru. Danas, kada živimo u svijetu brze i nezdrave prehrane, mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti i odlično oruđe u borbi protiv pretilosti koja se sve češće javlja i kod djece školske dobi.
Ove godine, povodom Svjetskog dana školskog mlijeka, zbog epidemiološke situacije nije održana tradicionalna  manifestacija na Bundeku, već smo svim učenicima I. razreda osnovnih škola s područja Grada Zagreba podijelili prvu slikovnicu o siru “SIROLANDIJA”, autorice doc.dr.sc. Marijane Blažić iz Veleučilišta u Karlovcu.
Na farmi mliječnih krava Pa-vita d.o.o., najvećeg zagrebačkog proizvođača mlijeka održana je konferencija za medije gdje je promovirana slikovnica koju će dobiti svaki prvašić  te je dan naglasak na konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda i njihovu vrijednost u prehrani naše djece.

 

Aktualnosti