clanak False

Stolica glavu čuva!

06.06.2020.
Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim gastroenterološkim društvom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ , a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pokreće javnozdravstvenu kampanju  „Stolica glavu čuva!“ kao podršku Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Kampanjom se građane educira o važnosti rane dijagnostike raka debeloga crijeva te ih se poziva da nazovu besplatan info telefon 0800 85 86  i dobiju sve informacije o Nacionalnom programu.
 
Promocija Nacionalnog programa prevencije ranog otkrivanja raka debelog crijeva na području Grada Zagreba javnozdravstvenom kampanjom Stolica glavu čuva! ima za cilj veći odaziv građana s područja Grada Zagreba na preventivne preglede u okviru Nacionalnog programa, sve sa svrhom što ranijeg otkrivanja  raka debelog crijeva i  postizanja boljih ishoda liječenja.

Prema posljednjim dostupnim podacima u Zagrebu se na godišnjoj razini bilježi više od 550 novooboljelih osoba obaju spolova od raka debelog crijeva .Rak debelog crijeva u Zagrebu je na trećem mjestu po učestalosti (iza raka pluća i dojke), dok je s više od 360 umrlih na drugom mjestu po smrtnosti od raka (iza raka pluća). U Zagrebu, kao i u Hrvatskoj te svijetu, posljednjih se desetljeća bilježi porast broja novooboljelih i umrlih od ove bolesti.

Sukladno podacima i današnjim saznanjima smatra se da je jedan od osnovnih razloga za kontinuirano visoku smrtnost postavljanje dijagnoze raka debelog crijeva u uznapredovanoj fazi bolesti. S druge pak strane 80 do 95% bolesnika s karcinomom debelog crijeva može se izliječiti ukoliko se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi.

Organizirani probir je dokazano učinkovita metoda ranog otkrivanja raka debelog crijeva te uz primjeren odaziv, ima za cilj značajno smanjenje smrtnosti. Kako se 90% svih novootkrivenih slučajeva raka debelog crijeva javlja u dobi iznad 50 godina, kvalitetan probir u toj dobi može u određenom razdoblju reducirati mortalitet za 12 do 33%.
 
Nadamo se kako će ova javnozdravstvena kampanja pridonijeti podizanju svijesti građana o važnosti testiranja i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.
 
SVAKOG DANA U  REPUBLICI HRVATSKOJ  10 OSOBA OBOLI OD RAKA DEBELOG CRIJEVA.

NE BUDI JEDAN OD  NJIH, TESTIRAJ STOLICU I SPASI SVOJ ŽIVOT!

  

Letak 
Plakat

ARHIVA