clanak False

Javnozdravstvena kampanja "Ove sezone nosi se zdravlje - Cijepi se protiv gripe!"

22.10.2021.
Zahvaljujući prošloj godini i dobrom odazivu kroničnih bolesnika i građana općenito na cijepljenje protiv gripe, uz propisane epidemiološke mjere zbog pandemije uključujući maske i socijalnu distancu, imali smo mali broj slučajeva oboljelih od gripe i stavili je pod kontrolu, s oko 700.000 procijepljenih građana.

Potrebno je cijepiti se i ove godine. I ove sezone nosi se zdravlje - slogan je to kampanje koja je predstavljena prije početka sezone cijepljenja protiv gripe.

Udruga poslodavaca u zdravstvu uz pokroviteljstvo Ministarstvo zdravstvo, te partnerstvo s relevantnim institucijama i udruženjima (od liječničkih društava do Ljekarničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara), Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar MEFZG, Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba provodi edukativno javnozdravstveni projekt 'Ove sezone nosi se zdravlje! - Cijepi se protiv gripe' tijekom listopada i studenoga.

Partneri ove edukativne inicijative su udruge pacijenata koji zastupaju kronične bolesnike i posebno rizičnu skupinu građana za komplikacije gripe (svi kronično oboljeli poput dijabetičara, plućnih bolesnika, oboljeli od srčano-žilnih bolesti, osobe starije životne dobi), te drugi zainteresirani partneri u zdravlju.

U sklopu projekta predviđena je i kontinuirana edukacija zdravstvenih djelatnika o najnovijim smjernicama cijepljenja protiv gripe u doba pandemije, paralelno s cijepljenjem protiv koronavirusa, kako bi građanima bila omogućena najučinkovitija prevencija utemeljena na znanosti i struci.

Ovom kampanjom želi se poslati snažni, jasni i dosljedni pozivi građanima na cijepljenje protiv gripe u nadolazećoj sezoni, omogućiti lakši i brži pristup zdravstvenim stručnjacima u manjim ili nedostupnijim lokalnim zajednicama kroz osnaženu suradnju liječnika i ljekarnika, želi se potaknuti proaktivna javna edukacija i komunikacija o važnosti cijepljenja protiv gripe u sprječavanju komplikacija u period pandemije i aktualnog cijepljenja protiv COVID-19, posebno u pogledu ciljne populacije i rizičnih skupina građana. 

Stručnjaci su se složili da je osobito važno jasno i pravovremeno komunicirati široj i stručnoj javnosti smjernice i tijek imunizacije kada su dostupna dva važna cijepljenja za javno zdravlje svih građana a posebice kroničnih bolesnika - cijepljenje protiv gripe i protiv koronavirusa.

Stručnjaci su napomenuli kako virus gripe može izazvati vrlo teške oblike bolesti, slične i koroni,  uključujući teške upale donjih dišnih putova, odnosno upale pluća, upala osrčja, upala mozga (encefalitis), zatajenje bubrega, a da su bolesti podložniji oni slabijeg imuniteta, osobe oboljele od kroničnih bolesti (dijabetičari, plućni bolesnici, oboljeli od krvožilnih bolesti, itd.), kao i osobe starjie životne dobi iznad 65. godine.

Stručnom panelu su prisustvovali: prim. dr. sc. Miroslav Venus, dr. med. spec. epidemiologije (predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva i dopredsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske), Goranka Petrović, dr. med., spec. epidemiologije (Odjel za respiratorne bolesti, Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo), dr. sc. Irena Tabain, dr. med., mikrobiolog (Odjel za izravnu virološku dijagnostiku, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), mr. sc. Dražen Jurković, dr. med. (direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i predsjednik Hrvatskog društva za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora), prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, dr. med. (obiteljski liječnik, Katedra za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), Ana Soldo, mag. pharm. (predsjednica Hrvatske ljekarničke komore) te dr. sc. Mirela Šentija Knežević (pročelnica  Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba), uz doprinos ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba dr. sc. Sandre Šikić i savjetnika ravnateljice dr. Zvonimira Šostara.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, dr. sc. Mirela Šentija Knežević na stručnom panelu istaknula je kako je prošle godine, unatoč svim poteškoćama povezanim s koronavirusom, gripa stavlejna pod kontrolu te da je to zajednički uspjeh svih dionika i dragih sugrađana koji su se odazvali cijepljenju protiv gripe.

"Na primjeru cijepljenih protiv korone, vidjeli smo koliko je cjepivo važno za sprječavanje zaraznih bolesti, kao i umanjivanje simptoma bolesti, a već od prije znamo da je cjepivo protiv sezonske gripe doslovno postalo obavezno za ranjivije skupine građana. Pozivam stoga sve zainteresirane građane koji brinu o svome zdravlju, kao i medicinske djelatnike različitih institucija da se odazovu cijepljenju protiv gripe i tako pokažu da paze na vlastitu dobrobit.", poručila je.



VAŽNO ZA GRAĐANE! KOME SE OSOBITO PREPORUČUJE „OVE SEZONE NOSITI- ZDRAVLJE!“ I CIJEPITI SE PROTIV GRIPE?  
Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobe za koje je cijepljenje u Hrvatskoj besplatno su sljedeće:
  • osobe životne dobi 65 godina i starije,
  • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,
  • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,
  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju),
  • djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),
  • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,
  • zdravstveni radnici,
  • trudnice.
Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika s cjepivom kupljenim u ljekarnama, izdanom na temelju liječničkog recepta. (Više informacija na www.hzjz.hr )
 

ARHIVA