clanak False

Projekt Volja

19.10.2021.

Danas se više nego ikada zna kako je mentalno zdravlje preduvjet i temeljna odrednica kvalitete života. Nažalost, mentalno zdravlje i poremećaji mentalnog zdravlja mladih rastući su problem cjelokupnog društva. Prepoznajući od kolike je važnosti mentalno zdravlje za cjelokupno društvo, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo provodi i podržava brojne aktivnosti, a koje posebnu pažnju posvećuju upravo mentalnom zdravlju djece i mladih.

Marina i Nataša, poznatije pod pseudonimom Mana Pass pokrenule su kampanju koja ima za cilj maknuti stigmu s pričanja o depresiji i samoubojstvu. Kroz pisanje, stvarne priče, informacije i izradu video materijala, ova tema prikazala se što realnije. U sklopu projekta osmišljen je video projekt te je izdana treća knjiga "Volja" iz serijala ŽIVOT, a koja priča o temi teške depresije i pokušaja samoubojstva.

Video projekt i knjiga predstavljene su javnosti 10.10. na Svjetski dan mentalnog zdravlja, a glavni cilj projekta je potaknuti čitatelje da o ovome pričaju s bilo kime s kime se osjećaju ugodno i da znaju da pomoć postoji.

Na predstavljanju projekta Volja govorit će Marina Kuleš i Nataša Debeljak, autorice projekta Volja, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo o projektima i programima koje Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo provodi i podržava, a koji posebnu pažnju posvećuju upravo mentalnom zdravlju djece i mladih, prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med., specijalist javnog zdravstva, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dat će osvrt na projekt i na knjigu te statistiku (mentalno zdravlje i poremećaji mentalnog zdravlja kao rastući problem cjelokupnog društva, samoubojstva..), doc. dr. sc. Miroslav Hanževački. dr. med. spec. obiteljske med., ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Zapad govorit će o ulozi liječnika opće/obiteljske medicine u izazovima u području mentalnog zdravlja u pandemiji te Tin Pongrac, predsjednik udruge Životna linija o iskustvima udruge u problematici suicida te podizanja svijesti o samoubojstvima.

Predstavljanje projekta, videa i knjige Volja održat će se u četvrtak, 21. listopada 2021. u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ul. 62a s početkom u 18.00 sati, uz pridržavanje epidemioloških mjera.
 

web stranica projekta

Video 1
Video 2
Video 3