clanak False

Edukativna kampanja „Nisam ti rekla“

16.06.2021.
90 posto maloljetnih učenika probalo je barem jednom alkohol!

Prema podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. Hrvatska je iznad prosjeka

Zagreb, 16. lipnja 2021. – Centar za zdravlje mladih i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuli su edukativnu kampanju „Nisam ti rekla“ s ciljem edukacije mladih o štetnosti pijenja alkohola. Kampanja „Nisam ti“ rekla inspirirana je istoimenim romanom za mlade autorice Rosie Kugli u kojem ona jezikom mladih opisuje izazove i probleme odrastanja te ukazuje na štetnost konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstava u toj osjetljivoj dobi mladih ljudi. Kampanja je započela okruglim stolom u sklopu kojeg stručnjaci žele poslati snažnu poruku roditeljima, nastavnicima i široj javnosti o potrebi zajedničkog djelovanja i sprječavanja prodaje i posluživanja alkoholnih pića maloljetnicima.

„Edukativnu kampanju započinjemo neposredno prije proslave kraja školske godine koju brojni učenici osnovnih i srednjih škola samostalno organiziraju na različitim mjestima u Zagrebu i diljem Hrvatske po uzoru na Dan mature. Tom prilikom Gradski ured za zdravstvo koordinira aktivnosti s Hitnom medicinskom pomoći, Gradskim društvom Crvenog križa, Policijskom upravom zagrebačkom i Državnim inspektoratom u nastojanju da smanji štetne posljedice zlouporabe alkohola kod mladih“, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu, pijenje alkohola ostaje visoko među adolescentima u Europi, uz prosječno više 79 % učenika koji su pili alkohol u životu. Iako se je europski trend blago smanjenje konzumacije alkohola među učenicima, podaci pokazuju kako su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka.

„Zabrinjavaju nas brojke koje govore da je 90 % učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol te da je 58 % učenika u Hrvatskoj pilo u posljednjih 30 dana, što je blagi porast u odnosu na 55 % u 2015. Zatim, 42 % učenika u Hrvatskoj je popilo barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije, a njih 8,1 % se opilo s 13 godina ili ranije te je Hrvatska po oba pokazatelja iznad ESPAD prosjeka. Alkohol je najlakše dostupno sredstvo ovisnosti prema percepciji učenika u Hrvatskoj, čak 87 % učenika u Hrvatskoj je izjavilo da im je alkohol prilično ili vrlo lako dostupan“, izjavio je dr. sc. Ivan Ćelić, dr.med. ,predsjednik Povjerenstva za prevenciju i suzbijanje zlouporabe  droga u Gradu Zagrebu. 

U želji da poruka dođe do što više mladih, organizatori su u kampanju uključili i autorica knjige Rosie Kugli koja vjeruje da će njeno književno štivo zainteresirati mlade ljude te ih upozoriti na moguće opasnosti. „Knjiga „Nisam ti rekla“, dramatična  je ispovijed srednjoškolke Hede, nastala je na temelju osobnog doživljaja, ali pitanja i dileme koje postavlja ova knjiga tiču se doslovno svakog od nas. I mladih, i roditelja, i profesora, kao i društva u kojem su vrijednosti srozane i teško se pronalaze.  Niti jedno društvo ne voli čuti kritiku u kojoj se otkriva 'moralna šupljina', ali ne treba zatvarati oči pred očitim. Život naših mladih prepun je opasnosti u koje se lako klizne te utone u mračnu močvaru droge i alkohola iz koje je teško ili gotovo nemoguće izaći“, izjavila je Rosie Kugli, autorica knjige Nisam ti rekla.

U sklopu kampanje planirane su i razne online aktivnosti poput nagradnih natječaja na društvenim mrežama u kojima će se dijeliti roman „Nisam ti rekla“, suradnje s influenserima te radionice, a sve u cilju edukacije mladih i šire javnosti o štetnosti alkohola.

ARHIVA