clanak False

Europski tjedan mobilnosti i ove godine u znaku biciklijade „Biciklom do zdravlja“

15.09.2021.
Europski tjedan mobilnosti i ove godine u znaku biciklijade „Biciklom do zdravlja“

Ove subote učinite iskorak u brizi za svoje zdravlje na besplatnoj biciklijadi od Zagreba do Svete Nedjelje

Zagreb, 15. rujna 2021. – Udruga „Biciklom do zdravlja“ drugu godinu zaredom, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, organizira obiteljsku biciklijadu „Biciklom do zdravlja“. Cilj ove sportsko-rekreativne i javno-zdravstvene manifestacije je promoviranje aktivnog načina života, kao najboljeg načina za očuvanje zdravlja. Stoga će za sudionike u sklopu manifestacije biti organiziran i zdravstveni, edukativni te zabavni program. Cijelim putem u duljini od 20 km sudionici će se voziti u pratnji vodiča te će prilikom dolaska na Samoborsku cestu pa sve do cilja u Svetoj Nedjelji biciklijada imati pratnju policije kako bi se osigurala maksimalna sigurnost svih sudionika.

Biciklijada „Biciklom do zdravlja“ započet će u 10:00 sati na Bundeku, a dolazak na Jezero Kipišće u Svetoj Nedjelji je planiran u 12:00 sati, Manifestacija će se odvijati pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Grada Svete Nedjelje te Doma zdravlja Zagreb-Zapad i stoga će biti popraćena raznim javno-zdravstvenim aktivnostima. Od 9:30 do 10 sati, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provodit će vježbe zagrijavanja, rastezanja i pripreme za utrku. Uz to, sudionici će se također moći okrijepiti vodom i energetskim pićima na nekoliko lokacija uzduž rute.
Budući da je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ suorganizator biciklijade, danas je ispred zgrade Zavoda održana i konferencija za medije povodom predstavljanja utrke. „Ovakve su akcije više nego hvale vrijedne i više nego dobrodošle. Stoga pozivam naše sugrađane da u što većem broju dođu i pridruže se našim djelatnicima, koji će također sudjelovati u ovoj važnoj akciji za promociju aktivnog načina života“, poručio je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Od 12:00 sati započinje edukativni program u Svetoj Nedjelji koji uključuje edukacijska savjetovanja, tematska interaktivna predavanja i radionice namijenjene djeci, mladima i aktivnom odraslom stanovništvu, a fokusirane su na obitelj. S obzirom na to da biciklijada zagovara zdravlje i zdrav način života, važno je da sudionici u svakom trenutku čuvaju svoje osobno i zdravlje ostalih sudionika pridržavajući se svih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite. To uključuje kontrolu sudionika mjerenjem temperature i evidencije potrebnih podataka sudionika u cilju sprječavanja zaraze korona virusom. Broj sudionika će biti ograničen, a sve će aktivnosti biti održane poštujući propisan razmak i sve epidemiološke mjere.

Više o važnosti ove manifestacije, kako za zaštitu okoliša, tako i za brigu o zdravlju, govorila je  dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. „Smatramo da i više od pola sata dnevnog kretanja doprinosi boljoj psihofizičkoj formi, prevenciji kardiovaskularnih rizika, boljoj mentalnoj higijeni i mentalnom zdravlju i zapravo pozitivno utječe na naš osobni rast i razvoj. Potičemo sve naše građane ne samo da u tjednu mobilnosti koriste prijevozna sredstva, kao što je bicikl i neke druge alternative kao hodanje, nego da to čine tijekom godine, ukoliko je moguće i svaki dan“, istaknula je.
Europski tjedan mobilnosti tradicionalno se održava svake godine od 16. do 22. rujna te poziva ljude da isprobaju alternative vožnji automobilom. Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti “Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!” potiče na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim prilagodljivosti i ekološke prihvatljivosti, hodanje i biciklizam imaju izuzetno pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Manifestacija se stoga sastoji od tri glavne komponente, a to su tjedan aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Za više informacija posjetite: https://mobilityweek.eu/home/

ARHIVA