clanak False

Program_Centar za žrtve seksualnog nasilja

01.03.2021.
Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo partner je u Programu „Centar za žrtve seksualnog nasilja“. Program provodi udruga Ženska soba – Centar za seksualna prava, a osim Grada Zagreba partner u provedbi Programa je i Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača. U sklopu navedenog Programa provodi se edukacija usmjerena na pružanje psihosocijalne podrške žrtvama seksualnog nasilja i nasilja u obitelji i edukacija osoba iz sustava zdravstvene skrbi s ciljem zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja žrtava. Program se provodi uz podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Provedba Projekta traje od 20.12.2019. – do 19.12.2022.
 
Priručnik "Vodič za osobe koje su preživjele seksualno nasilje" nastao je kao odgovor na stvarne potrebe osoba koje su preživjele neki oblik seksualnog nasilja, a tiskan je u izdanju Ženske sobe - Centra za seksualna prava 2020. godine zahvaljujući financijskim sredstvima Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske te tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U priručniku se mogu pronaći i informacije o pravima koja tijekom postupka prijave nasilja ili tijekom sudskog postupka imaju sve osobe koje su preživjele seksualno nasilje. Također su navedeni koraci što učiniti u slučaju preživljenog seksualnog nasilja, odnosno kako postupiti ako osoba želi ili, pak, ne želi prijaviti nasilje. Priručnik je ponajprije namijenjen osobama koje su preživjele seksualno nasilje, ali i njihovim partnericama, partnerima, obitelji, prijateljicama, prijateljima koji se žele informirati o tome kako preuzeti aktivniju ulogu u procesu oporavka njima bliske osobe.

Autorice priručnika su članice Ženske sobe, Josipa Tukara Komljenović, mag. soc., dr. sc. Maja Mamula i Anamaria Drožđan-Kranjčec, mag. iur., dok je publikacija rezencirana od strane doc. dr. sc. Gorana Arbanasa, dr. med. s Medicinskog fakulteta u Rijeci.


Vodič je dostupan na poveznici ovdje