clanak False

Zamjenik Korlaet označio start 31. Zagrebačkog maratona

08.10.2023.
Pucnjem iz pištolja zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet na Trgu bana Josipa Jelačića označio je start 31. Zagrebačkog maratona.

Zamjenik Korlaet svim je trkačima zaželio sreću i uspjeh u natjecanju, te istaknuo zanimljivost kako je Zagreb od svoje najistočnije do najzapadnije točke dugačak točno 21 kilometar, pa svi koji su trčali polumaraton mogu reći da su pretrčali cijeli grad, a maratonci da su ga pretrčali čak dva puta.

„Grad Zagreb prepoznat je kao destinacija za sve više važnih sportskih priredbi kao što je ova i zato uživa veliku podršku Gradske uprave. Nastojimo i dalje biti potpora svim sportašima i omogućiti brojna natjecanja i utrke“, rekao je zamjenik zahvalivši svima koji su došli i obogatili ovo izdanje Zagrebačkog maratona.

Maraton je okupio oko 4500 trkača svih dobnih kategorija iz 27 zemalja svijeta koji su se natjecali u disciplinama polumaraton (21 km) i maraton (42 km), Garmin 10k, te utrkama štafeta.

Grad Zagreb sufinancirao je dio troškova organizacije utrke preko Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba kao Veliku sportsku priredbu od posebnog značaja s oko 100 tisuća eura.

Zagrebački maraton je nosilac svjetskog priznanja World Athletics, čime ima status jedinog hrvatskog maratona na listi priznatih kvalifikacijskih utrka za velika natjecanja: Olimpijske igre, Svjetska i Europska prvenstva.

Ovo je najveći hrvatski i jedan od najvećih maratona u regiji. ZG maraton član je i svjetske organizacije Abbot World Marathon Majors čime je uvršten na listu kvalifikacijskih maratona za sudjelovanje na maratonima u Bostonu, Chicagu, New Yorku, London, Berlinu i Tokiju.

Gradske vijesti - 2023.