clanak False

Cjelovito obnovljena Gimnazija Tituša Brezovačkog

20.12.2023.
Nakon više od tri i pol godine pohađanja nastave u drugoj školi, ovog su se tjedna učenici i nastavnici vratili u svoju cjelovito obnovljenu Gimnaziju Tituša Brezovačkog.
 
Tim povodom, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, u pratnji ravnatelja gimanzije Damira Jelenskog posjetili su i obišli tu gornjogradsku školu. 

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako je ovo 15. škola koja je otvorena, izgrađena, dograđena ili cjelovito obnovljena u protekle nešto više od dvije godine i 7. cjelovito obnovljena škola čija je obnova privedena kraju u mandatu ove Gradske uprave. „Učenici škole, njih 437 i oko 50 djelatnika s nestrpljenjem su iščekivali ovaj dan i iznimno me raduje da će nastavu pohađati u obnovljenoj, statički ojačanoj, moderno opremljenoj i osuvremenjenoj zgradi“, rekao je gradonačelnik Tomašević zaželjevši puno puno uspjeha svim učenicima, nastavnicima i  djelatnicima u najljepšoj povijesnoj školskoj zgradi u gradu.
 
Vrijednost obnove ove škole je 11,4 milijuna eura  od čega je dosada iz Fonda solidarnosti refundirano 7.2 milijuna eura za konstrukcijsku obnovu, a ostatak utrošenih sredstva do cjelovite obnove bit će refundiran iz NPOO izvora financiranja i državnog proračuna. Investicija je obuhvatila obnovu, statičko ojačanje i osuvremenjivanje te moderno opremanje zgrade.

Zamjenik Korlaet objasnio je kako je II faza cjelovite obnove zgrade oštećene u potresu, koja je zaštićeno kulturno dobro i čiji najstariji dijelovi datiraju iz druge polovine 17. st., nakon obustave radova u svibnju 2021., nastavljena u studenom 2022.
„Obnova školske zgrade obuhvatila je sve u skladu s uvjetima konzervatorske zaštite građevine, dok je potresna otpornost zgrade povećana na razinu III“. 
 
Premijer Plenković čestitao je svima na završetku obnove ove povijesno važne gimnazije za grad Zagreb. „Ova zgrada, a i brojne druge zgrade na Gornjem gradu, su dokaz da smo odabrali pravi put u procesu obnove. Morali smo odlučiti u koji stupanj protupotresne sigurnosti uložiti sredstva iz Fonda solidarnosti. Odlučili smo se na konstrukcijsku obnovu, što nas je malo usporilo u obnovi, ali time smo dugoročno za glavni grad Republike Hrvatske, za njegovu baštinu, vizuru i sigurnost svi zajedno napravili ispravan potez“, rekao je premijer.

Ravnatelj Jelenski istaknuo je kako od sada, nakon dugih tri i pol godine, učenici i djelatnici mogu uživati u najotpornijoj potresnoj zgradi na Gornjem gradu, te kako je konačni dolazak učenika u njihovu matičnu školu jedan od najljepših darova za Božić.

Gradske vijesti - 2023.