clanak False

Uručenje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada javnog sektora

07.12.2023.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici svečano su uručeni Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava "Energetska obnova zgrada javnog sektora". 
Na poziv Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u okviru NPOO-a, 2021.-2026., a s ciljem provođenja integralne energetske, dubinske i sveobuhvatne obnove zgrada javnog sektora koje nisu stradale u potresima prijavljeno je 386 projektnih prijedloga.

Među 30 odabranih je i projekt Grada Zagreba „Energetska obnova Doma zdravlja Zagreb-istok na adresi Ivanićgradska 38“  za koji je Ugovor preuzeo zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.
Kroz ovu energetsku obnovu značajno će se poboljšati energetske performanse, smanjit će se potrošnja primarne energije za gotovo 85 %, smanjit će se CO2 emisije za više od 85 %, a udio obnovljivih izvora energije povećat će se za 35 %, istaknuo je zamjenik Korlaet.


Također je naglasio kako Grad Zagreb puno ulaže u zelenu politiku, dekarbonizaciju, solarizaciju krovova zgrada javne namjene, kao i u monitoring energetskog performansa.
Nedavno smo pokrenuli  energetski info centar gdje pratimo potrošnju četiriju najvažnijih energenata. Do sada smo obnovili čak 80 gradskih zgrada javne namjene za što je potrošeno gotovo  60 milijuna eura, od čega pola iz EU sredstava, rekao je zamjenik, dodavši kako će Grad Zagreb nastaviti i dalje provoditi energetsku zelenu tranziciju.

Gradu Zagrebu je za projekt „Energetska obnova Doma zdravlja Zagreb-istok" dodijeljeno nešto više od dva milijuna eura.


Gradske vijesti - 2023.