clanak False

Gradonačelnik Tomašević otkrio spomen ploču ubijenoj obitelji Zec

08.12.2023.
U povodu 32 godine od zločina počinjenog nad Aleksandrom, Marijom i Mihajlom Zecom gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio je spomen ploču te položio vijenac ubijenima na mjestu ubojstva na Sljemenu.

Ovogodišnju komemoraciju organiziralo je Srpsko narodno vijeće i Antifašistička liga Republike Hrvatske na lokalitetu kod Adolfovca na Sljemenu, gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija Zec. Ubijene su nakon što su iste večeri svjedočile ubojstvu oca i muža, Mihajla Zeca, na pragu njihove kuće na Trešnjevci.
Kao gradonačelnik Zagreba, treći put sam na ovom tužnom mjestu na ovaj tužan datum kada se 7. prosinca 1991. godine prije točno 32 godine dogodio zločin ubojstva obitelji Zec. Tog sedmog prosinca djevojčica, Zagrepčanka, Aleksandra Zec imala je 12 godina. Ja sam imao nepunih 10 godina i bili smo gotovo vršnjaci. Ubojice koji su počinili taj strašni zločin, kao što svi znamo, iako su priznali taj zločin, nikad nisu za to odgovarali i to je sramota“ rekao je gradonačelnik.

Informativna spomen ploča prvi je dio cijelog projekta spomen obilježja koji će na ovoj lokaciji biti trajni podsjetnik na obitelj Zec. Veliku zaslugu u postavljanju spomen obilježja ima Inicijativa mladih za ljudska prava koja se 8. svibnja, simboličnog datuma kada bi Aleksandra Zec obilježavala svoj rođendan, obratila gradonačelniku sa smjernicama kako na prikladan način sačuvati sjećanje na ubijene članove obitelji Zec.

„Spomen ploča znači i jedna uspomena, mračna uspomena koja je ovjekovječena u kolektivnoj memoriji i povijesti Zagreba. Spomen ploča znači da spomenemo i spominjemo kakav strašan zločin se taj dan dogodio, kako se više nikad nikome to ne bi dogodilo i kako se više nikad to ne bi ponovilo. To je razlog zašto postavljamo ovu spomen ploču da nas podsjeća i bude upozorenje na taj zločin iz mračne epizode u prošlosti, i stalno nas na to podsjeća u budućnosti. U budućnosti Zagreb mora biti, jeste i bit će otvoren grad razlika i različitosti, grad u kojem nitko nije diskriminiran ni po kojoj osnovi i grad u kojem svi ljudi koji žive kažu s ponosom Zagreb je naš grad. Pozivam sve vas i sve druge stanovnike Zagreba da takav otvoreni grad gradimo u budućnosti“ istaknuo je gradonačelnik.

Grad Zagreb bio je investitor postavljanja spomen-ploče na području Adolfovca koji se nalazi u srednjem području cjelovitog šumskog kompleksa Parka prirode Medvednica. Spomen ploča je postavljena na mali proplanak u neposrednoj blizini, a u njezinoj pozadini vidi se grad.

Uz gradonačelnika, komemoraciji je nazočila i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba Boris Milošević te predstavnici Savjeta za mlade Grada Zagreba i Inicijative mladih za ljudska prava.
 

Gradske vijesti - 2023.