clanak False

Važnost rekreativnog vježbanja za djecu i mlade

10.06.2024.

Redovita tjelesna aktivnost i redovito vježbanje ključni su elementi zdravog i aktivnog načina života, a potreba za kretanjem jedna je od osnovnih potreba ne samo odraslih, nego i djece. Provođenje redovitog vježbanja u mlađoj dobi utječe na pravilan rast i razvoj te je iznimno važno za djecu i mlade iz više razloga. Uz razvoj motoričkih vještina, vježbanje od najranije dobi  utjecat će na psihofizičko i socijalno zdravlje djece te će dovesti do zadovoljenja djetetove potrebe za igrom i kretanjem. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, za postizanje zdravstvenih dobrobiti, djeca i adolescenti trebali bi provoditi u prosjeku barem 60 minuta dnevno u tjelesnoj aktivnosti umjerenog do visokog intenziteta.

Preporuča se da djeca do tri godine starosti provedu dnevno barem 30 minuta u strukturiranoj tjelesnoj aktivnosti te najmanje 60 minuta u nestrukturiranoj aktivnosti. Strukturiranu tjelesnu aktivnost trebao bi osmisliti odgojitelj ili roditelj, a to može biti ples, razni poligoni prilagođeni dobi djeteta, te igre koje uključuju puzanje, hodanje, trčanje (npr. lovice), skakanje i slično.

Djeca od tri do pet godina starosti tijekom dana bi trebala provesti najmanje 60 minuta u strukturiranoj tjelesnoj aktivnosti umjerenog do jakog intenziteta u intervalima od 6 do 10 minuta te najmanje 60 minuta u nestrukturiranoj aktivnosti odabranog intenziteta. Izuzev spavanja, djeca ove dobi ne bi trebala provoditi više od jednog sata u kontinuitetu u sjedilačkom ponašanju. Strukturirana tjelesna aktivnost u toj dobi trebala bi sadržavati aktivnosti kao što su ples na različite ritmove, imitiranje kretnji životinja, imitirajuće igre, različiti poligoni prilagođeni dobi djeteta koji uključuju trčanja, bacanja i sl.

Djeca i adolescenti (od šest do 17 godina) trebali bi provesti barem 60 minuta u umjerenoj do intenzivnoj tjelesnoj aktivnosti u danu (aktivnosti kod kojih se dijete barem malo oznoji ili ubrzano diše). U ovoj dobi važno je da dijete odnosno mlada osoba svakodnevno provodi vrijeme u aerobnim aktivnostima (trčanje, vožnja bicikla, plivanje), a najmanje tri puta tjedno u aktivnostima za jačanje mišića i kosti prilagođenim dobi.

U periodu od 15. lipnja do 15 rujna 2024. godine Grad Zagreb pokreće kampanju „SPORT za sve=ZDRAVLJE za sve“ u sklopu koje se građanima nudi besplatni ljetni program „Rekreativno ljeto“ namijenjen svima bez obzira na dob ili tjelesnu pripremljenost. U sklopu programa nude se i sadržaji namijenjeni djeci i mladima te vas stoga pozivamo da se pridružite besplatnim programima sportske rekreacije, uključite svoje dijete te zajedno napravite korak prema zdravlju.
 
Autor članka: Nastavni zavod za

javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar