clanak False

U Svetoj Klari počela izgradnja jednog od najvećih dječjih vrtića u Gradu Zagrebu

30.09.2023.
Ovaj tjedan su u gradskom naselju Sveta Klara počeli radovi na izgradnji istoimenog dječjeg vrtića koji će, nakon više desetljeća obećavanja, biti izgrađen u mandatu ove gradske uprave. Radi se o jednom od najvećih gradskih vrtića u naselju s 11.000 stanovnika. 
 
Dječji vrtić u Svetoj Klari jedan je od takozvanih „Projekata 20“, tj. projekata čija se realizacija najavljuje i obećava 20ak godina. U program kapitalnih ulaganja stavljen je 2015. godine, na projektnoj dokumentaciji počelo se raditi 2018. godine, no konkretnu realizaciju je započela tek ova gradska uprava.
 
„Ovaj vrtić je i jedan od čak 26 projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije dječjih vrtića, za koje ćemo izdvojiti preko 100 milijuna eura, kojima planiramo osigurati univerzalnu dostupnost dječjih vrtića“, kazao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, napomenuvši kako su uz Svetu Klaru, na području Novog Zagreba Zapad, planirana još tri dječja vrtića – u Podbrežju, Lučkom te novi zamjenski vrtić u Remetincu, čiji će kapacitet biti veći od postojećeg.
  
Vrijednost radova i opremanja vrtića u Svetoj Klari je oko 10 milijuna eura, od čega se 2,3 milijuna eura sufinancira putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a 7,7 milijuna eura je iz gradskog proračuna. 
 
„Grad Zagreb nikad u povijesti nije gradio toliko vrtića kao danas. Do kraja godine očekujemo završetak izgradnje vrtića u Odranskom Obrežu, Ivanjoj Reci i Sesvetskoj Selnici, te temeljem javnog poziva za zakup prostora u privatnom vlasništvu otvorenje vrtića u Sesvetama“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec.
 
Po završetku radova na izgradnji, novi vrtić Sveta Klara, ukupne površine oko 2.700 m², imat će 12 odgojnih skupina, šest jasličkih i šest vrtićkih, a moći će smjestiti 200-ak djece. U njemu će biti zaposleno 50 djelatnika. Otvorenje vrtića se predviđa na jesen iduće godine.

Gradske vijesti - 2023.