clanak False

Susret gradonačelnika Tomislava Tomaševića i župana Krapinsko – zagorske županije Željka Kolara na temu energetske obnove

07.07.2023.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sastao se danas sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom i ravnateljem Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julijem Domcem na temu predstojećih, do sada najvećih natječaja solarizacije krovova javnih ustanova u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Gradonačelnik je istaknuo da su fotonaponske elektrane na krovovima jedan od prioriteta koje cijela država, a ne samo dvije susjedne županije, može napraviti. „Grad je tu već napravio značajne iskorake. Imamo obvezu da drastično povećamo udio vlastitih, obnovljivih i priuštivih izvora energije kako bi dugoročno što je više moguće minimizirali utjecaj raznih lokalnih i geopolitičkih šokova na cijene i dostupnost energenata.“, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Također je istaknuo da je Gradskoj skupštini jednoglasno usvojen program Sunčani krovovi koji služi kao širi okvir za provođenje svih aktivnosti. „Osnovali smo posebno trgovačko društvo za provedbu Programa. Analizirali smo, zajedno s REGEA-om, oko 600 objekata u vlasništvu Grada i napravili detaljnu analizu potencijala postavljanja fotonaponskih elektrana“.

U Krapinsko-zagorskoj županiji analizom su obuhvaćene sve zgrade te se sunčane elektrane po PPA modelu planiraju na više od 45 zgrada dok je na području Grada Zagreba planirano postavljanje istih na više od 100 zgrada. Prvi od serije javnih natječaja za provedbu ovih projekata očekuje se tijekom ovog ljeta.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da su krovovi zagorskih škola i zdravstvenih ustanova spremne za sunčane elektrane, a postavljanjem istih očekuje se povećanje udjela obnovljivih izvora energije do preko 30 % ukupne potrošnje električne energije te smanjenje financijskih izdataka za preko 10 %. „Time ćemo doprinijeti održivom gospodarskom rastu i razvoju, potičemo investicijsku politiku koja je okrenuta budućnosti te prelazak na pametno, kružno i nisko ugljično društvo“, naglasio je.

Dodao je da je u Krapinsko-zagorskoj županiji postavljena, prva u Hrvatskoj, sunčana elektrana na Općoj bolnici Zabok, ali i na Specijalnoj bolnici Krapinske toplice. „Cilj nam je biti još brži i bolji u smjeru energetske tranzicije i u tome ćemo surađivati s Gradom Zagrebom“.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac je rekao će REGEA projekte voditi prema PPA modelu ugovaranja.

Ovaj smo model razvili i jedini postavili u Hrvatskoj u sklopu PVMax projekta Europske unije. Riječ je o najboljoj europskoj praksi koja štiti javni novac i garantira da će svaki naručitelj dobiti upravo uslugu koju je platio. Ovakav način ugovora trebao bi postati standardni nacionalni model, jer ne samo da štiti javni novac i osigurava realizaciju poslu već i omogućuje povezivanje javnog i privatnog sektora u svim budućim projektima. Upravo PPA model garantira i izvedbu i cijenu, odnosno vrijednost za novac“, kazao je ravnatelj Domac.

Gradske vijesti