clanak False

Sastanci i studijski posjeti Seoulu i Busanu, Južna Koreja u okviru programa „Razmjene znanja“ (KSP) i projekta „Unapređenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnog grada Zagreba“, Seoul, Busan, 22.-26. travnja 2024.

29.04.2024.
Korejsko Ministarstvo gospodarstva i financija 2004. pokrenulo je  „Program razmjene znanja“ (Knowledge Sharing Program - KSP) s ciljem dijeljenja znanja i iskustava te razvijanja gospodarske suradnje s državama partnerima. KSP je jednogodišnji program financiran od strane Južne Koreje koji podržava projekte koji se odnose na područja ekonomskog razvoja, razvoja ljudskih resursa, ruralnog razvoja, javnih financija, industrijske i trgovačke politike, teritorijalnog razvoja, zdravlja i brige o zdravlju, makro-financijskih politika, tržišta rada, javne uprave, kulture, sporta i turizma, znanosti i tehnologije te turizma. Za provedbu programa KSP zaduženi su: Korejski razvojni institut (KDI) i Konzorcij Seoulskog instituta.
U okviru „Programa razmjene znanja 23/24“, Grad Zagreb provodi projekt „Unapređenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnog grada Zagreba“. Provedba navedenog projekta započela je u rujnu 2023., a završetak aktivnosti se očekuje u kolovozu 2024. nakon čega slijedi monitoring i evaluacija do 2026.

Projektom su obuhvaćene tri tematske cjeline:
-           dijagnostička analiza Okvirne strategije Pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart City
-           primjer dobre prakse: KDI iskustva u području Pametnog grada;
-           preporuka za organizacijski i tehnički okvir za planiranje, provedbu i praćenje pristupa Pametnog grada u Gradu Zagrebu.
 
U okviru navedenog Programa i Projekta u organizaciji korejske strane predstavnici Grada Zagreba u terminu 22.-26. travnja 2024. posjetili su gradove Seoul i Busan te sudjelovali na sljedećim sastancima i obilascima: sastanak vezan za Privremeno izvješće projekta, posjeti TOPIS-u (Transport Operation & Information Service), Seoulskom centru za promociju Smart City-a, Busan Eco-Delta City-u, Seoulskom institutu, IFEZ-u (Slobodna gospodarska zona Incheon), G-Tower-u, Galeriji inovacija znanstvenog parka LG-a, Seoul Smart City centru, Seulskoj digitalnoj zakladi, Smart Seoul CCTV-u, vožnji u električnom autonomnom autobusu i Namsan Seoultower-u.

Ovaj posjet bio je redovna aktivnost provedbe Projekta s ciljem razmjene znanja i razmatranja prijedloga novih mogućih rješenja za učinkovitiju provedbu i provođenje pametnih rješenja u Gradu Zagrebu.
Slijedeći sastanci i Završna Konferencija na kojoj će biti prezentirano Završno izvješće Projekta održat će se u terminu 19.-21. lipnja 2024. u Zagrebu.