clanak False

Održana informativna prezentacija o studijskom putovanju u gradove Soeul i Busan, Južna Koreja

24.05.2024.
U organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje u četvrtak, 23. svibnja 2024. u ZgForumu, održana je informativna prezentacija o studijskom putovanju u gradove Soeul i Busan, Južna Koreja koje je izaslanstvo Grada Zagreba posjetilo u terminu 22.-26. travnja 2024., u okviru Programa razmjene znanja“ (Knowledge Sharing Program - KSP) i projekta „Unapređenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnog grada Zagreba“.

Svrha prezentacije bila je informirati okupljene sudionike s dobrim praksama južnokorejskih gradova te njihovom pristupu razvoju pametnih gradova.

Na početku prezentacije, sudionici su ukratko upoznati s projektom „Unapređenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnog grada Zagreba“ na kojem je Grad Zagreb partner s Korejskim razvojnim Institutom te koji se provodi u periodu od rujna 2023. do kolovoza 2024.

Nakon uvodnog dijela, kratko je predstavljen grad Seoul i njegov razvoj prema pametnom gradu te izazovi s kojima je bio suočen, nakon čega je uslijedila prezentacija pojedinih smart projekata grada. U prezentaciji je poseban osvrt stavljen na prometna rješenja grada Seoula i sustav TOPIS. Kao dobar primjer izdvojen je i Seoulski centar za promociju Smart City koji je namijenjen svim građanima te omogućava praktično iskustvo naprednih usluga i politika pametnog grada kao i Busan Eco Delta Smart City, (obalno područje Semulmeori u Gangseo gu) koje je 2018. odabrano kao testna platforma za nacionalni pilot projekt pametnog grada.

Uz navedene primjere, spomenut je i Seoul Smart City centar, digitalni servisni prostor za podršku građanima temeljen na pametnom gradu. Glavni sadržaji uključuju dvije vrste digitalnih otvorenih laboratorija (dvostruki laboratorij, laboratorij za inkluzivnost ), salon za umrežavanje, ured za globalnu suradnju, co working prostor, itd. Predstavljen je i Cheonggyecheon, gradska testna zona za autonomnu vožnju, pilot usluga koja je pokrenuta 2022. te je navedeno da grad Seoul planira izgraditi gradsku infrastrukturu za autonomnu vožnju za sve ceste s dva ili više trakova do 2026. i učiniti je dostupnom javnosti kroz postupno uvođenje usluge.

U drugom dijelu prezentacije, sudionici su upoznati sa planiranim razvojem Grada Soeula u smjeru pametnog grada te očekivanim izazovima na polju transporta, urbane regeneracije, socijalnih inovacija. Također je istaknuta i svijest gradske uprave o uključenju građana u razvoj pametnog grada.

Zadnji dio prezentacija odnosio se na primjere uspješnih rješenja u transportu te je pobliže opisan pilot projekt autonomnog vozila kao i TOPIS, inteligentni sustav za transport koji prati pokazatelje vezane uz prometni sustav grada te omogućava brze reakcije, svodeći time potencijalne štete na minimum.

Sudionici su izrazili zadovoljstvo održanom prezentacijom i pruženim informacijama te se razvila aktivna diskusija s pitanjima na koja su odgovarali predstavnici Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Službe za informacijski sustav i tehničke poslove kao i Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost.