clanak False

Otvorena 8. startup konferencija Zagreb Connect

23.11.2021.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je danas, u Zagrebačkome inovacijskom centru (ZICER), osmu konferenciju Zagreb Connect na kojoj svoje inovacije prezentiraju predstavnici 12 timova, sudionici 6. finala (pred)akceleracijskog programa Startup Factory. Stručni žiri će odabrati četiri najbolja tima koji se bave razvojem inovativnih proizvoda i kojima će biti uručene novčane nagrade od po 200.000 kn.

Kako je pojasnio direktor ZICER-a Frane Šesnić, riječ je o timovima koji će svoja inovativna rješenja razvijati kroz razne edukacije i uz savjet vrhunskih mentora koristeći poticajnu ZICER-ovu infrastrukturu. „Rješenja koja će danas predstaviti startup tvrtke odgovaraju na tržišne, gospodarske i društvene izazove s kojima smo suočeni. Veliki je naglasak stavljen na održivost, zelene tehnologije, zdravlje, znanje, robotiku i edukaciju. To pokazuje koliko je Zagreb konkurentan i spreman nositi se sa svim izazovima.“ rekao je.

Gradonačelnik Tomašević čestitao je organizatorima na uloženom trudu i poželio sreću sudionicima ovogodišnjeg izdanja Startup Factory-a.

„Neki od ovih malih tvrtki će jednoga dana postati veliki igrači na hrvatskom i globalnom tržištu, a s te pozicije će biti u mogućnosti pomoći novim startup tvrtkama svojim savjetima, iskustvom i ulaganjem. Osim što se startup tvrtke razvijaju uz pomoć mentora ZICER-a i potporu Grada, one međusobno i surađuju te dijele iskustva, jer su suočeni sa sličnim izazovima. Kvalitetna suradnja stvara plodno tlo za razvoj novih ideja i inovacija, a često je bitnija za nove tvrtke od same financijske podrške. Vjerujem da će startup tvrtke i dalje funkcionirati kao zajednica, jer od takve suradnje svi imamo koristi“, rekao je gradonačelnik. 

Vjeran Vrbanac, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO, vladine agencije koja kontinuirano podržava ovaj projekt kroz Europsku poduzetnički mrežu, je izrazio zadovoljstvo što Konferencija iz godine u godinu raste te što je dobila i međunarodni karakter. „Zagreb Connect, u suradnji s poslovnim anđelima, mentorima i poduzetničkim potpornim institucijama, i dalje će stvarati mreže startupova te tako istaknuti značaj i potencijal rastuće startup scene u Hrvatskoj i šire“, rekao je.

Startup Factory je prvi javno financirani program na području Zagreba i šire koji su prije šest godina pokrenuli Grad Zagreb i ZICER s ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva.

Program je koncipiran kroz dva osnovna elementa: natjecateljski dio te diskusija kroz dvije panel rasprave. Na Zagreb Connectu se timovi bore za ukupan iznos od 800.000 kn, koji im kroz bespovratnu potporu dodjeljuje Grad Zagreb.

Gradske vijesti - 2021.