clanak False

Najavljen Festival svjetla 2023.

02.03.2023.
Festival svjetla Zagreb održat će se ove godine od 15. do 19. ožujka, najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare kojeg su najavili gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.
 
Tako će se, u organizaciji TZGZ i partnera, a uz podršku Grada Zagreba,  ponovo ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosne tehnologije najavljujući proljeće kroz pozitivnu energiju i dobre emocije. Svi posjetitelji će, tijekom pet dana, moći obići ukupno 33 atrakcije na 28 lokacija Gornjeg i Donjeg grada koje će ponovo pozdraviti  novi početak i novu nadu – proljeće!
 
„Zadovoljstvo mi je najaviti da grad Zagreb ima priliku ugostiti 5. po redu Festival svjetla. Nakon dvije godine stanke, prošle godine smo imali Festival svjetla, grad je zasjao, a sve to je bilo potrebno za vraćanje optimizma. Zahvaljujem svima koji su radili na pripremama, a posebno mi je drago što je partner na ovom projektu i grad Šibenik, a sudjeluje i sve više inozemnih umjetnika te vjerujem da će takvih suradnji biti sve više u budućnosti. To su vrijedni projekti multimedijalne umjetnosti koji govore o društvenim temama te istovremeno propituju, educiraju i informiraju, a imaju i estetsku vrijednost. Istaknuo bih da su svi ti događaji u potpunosti besplatni za sve posjetitelje i mislim da je bitno da u kulturi ne sudjeluju samo oni koji si to mogu priuštiti, nego da su ti sadržaji dostupni apsolutno svim građanima grada Zagreba, te domaćim i inozemnim turistima“, rekao je gradonačelnik Tomašević.
 
Direktorica Bienenfeld je dodala kako nakon prošlogodišnjeg premijernog širenja lokacija Festivala svjetla Zagreb, ovogodišnje izdanje ponovo uključuje Donji grad. „Obuhvatili smo i neke nove lokacije kako bismo svima olakšali obilazak i smanjili gužve. Tako smo uveli lokacije Stare Vlaške, Ribnjaka, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma kojima smo zaokružili istočni dio centra grada, a novitet su i tržnica Dolac te Opatovina. Novost predstavljaju međunarodne suradnje s umjetnicima iz Francuske, Italije i Nizozemske. Veseli me i hrvatsko gostovanje iz Šibenika, a ponovo su nam se priključili umjetnici iz Berlina. Ova gostovanja, kao i veliki interes stranih i domaćih umjetnika za buduće nastupe, pokazuju da Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje.“
 
Podsjećamo, Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine, čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.
 
Program otvorenja je u srijedu, 15. ožujka, u 19:00 sati na laser showu kod Ljetne pozornice Tuškanac, a, kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata. Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr. i https://www.festivalsvjetlazagreb.hr/b2b
 

Gradske vijesti - 2023.