clanak False

Gradonačelnik Tomašević otvorio 8. Zagrebački obrtnički sajam

26.04.2023.
Danas je na Zagrebačkom velesajmu gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio 8. Zagrebački obrtnički sajam - sajam zanimanja.

Na ovogodišnjem izdanju Sajma, kojeg organizira Obrtnička komora Zagreb, svoje programe predstavlja 21 srednja strukovna i obrtnička škola Grada Zagreba i Zagrebačke županije s ciljem da promoviraju obrtnička zanimanja među mladima.

Nakon što je pozdravio nazočne i zahvalio organizatorima, izlagačima i svima koji su doprinijeli održavanju sajma, gradonačelnik Tomašević je istaknuo da se radi o najznačajnijem poslovnom događanju strukovnih i obrtničkih zanimanja koji su generator gospodarskog razvoja i socijalne stabilnosti.  

„Grad Zagreb, kao osnivač 35 strukovnih škola, koje pohađa gotovo 20 tisuća učenika, odnosno 55 posto svih srednjoškolaca, prepoznaje važnost ulaganja u strukovno obrazovanje i razvoj obrtničkih zanimanja te ulaganja u mlade koji će u budućnosti biti nositelji razvoja našeg obrtništva i gospodarstva.“, rekao je gradonačelnik.  

Posebno je istaknuo da Obrtnički sajam služi za promociju tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, često deficitarnih na tržištu, te kako mlađim naraštajima daje priliku da prepoznaju svoje potencijale i otvara mogućnosti ka ostvarenju ciljeve. Dodao je da Grad Zagreb, s ciljem dodatnog poticanja učenika na odabir deficitarnih strukovnih i obrtničkih zanimanja, svake godine povećava broj dodijeljenih stipendija. Ove je godine tako dodijeljeno 187 učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja, čak 73 više nego prošle godine.

„Nadam se da će vas ovaj sajam potaknuti da u širokoj lepezi škola i programa koje one nude razmislite o strukovnim i obrtničkim zanimanjima te, na koncu, i upišete neku od zagrebačkih strukovnih škola i jednoga dana radite posao koji ćete istinski voljeti“, poručio je učenicima gradonačelnik Tomašević.

Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma, rekla je da je Sajam idealna prilika da obrtnici s područja Zagreba i Zagrebačke županije prezentacijom svojih zanimanja upoznaju posjetitelje s novim trendovima u proizvodnji i uslugama u obrtništvu. 

Na Zagrebačkom obrtničkom sajmu učenici imaju prilike upoznati se s načinom učenja i rada u obrtničkim zanimanjima, sudjelovati u radionicama, porazgovarati sa srednjoškolcima strukovnih škola, dobiti odgovore na pitanja koja ih zanimaju, ali i saznati što ih očekuje ako upišu jednu od strukovnih škola.

Ove se godine za Sajam prijavilo oko 5 000 učenika od kojih je njih oko 3 000 s područja grada Zagreba. 

Gradske vijesti - 2023.