clanak False

Grad Zagreb uputio na javno savjetovanje Odluku o izmjeni Odluke o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića

20.10.2023.
U svibnju ove godine na snagu je stupila Odluka o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojom su po prvi put u jedanaest godina podignuti pragovi dohodovnih cenzusa roditelja s ciljem da roditeljima ne poskupe gradski vrtići. Povećanjem praga od 8% osigurali smo da povećanje plaća u 2022. godini ne dovede do povećanja cijene vrtića. Također, tom smo Odlukom povećali broj roditelja koji plaćaju najmanji iznos sudjelovanja, kao i onih koji ostvaruju pravo na olakšice.

Dječji vrtići u Zagrebu najjeftiniji su od svih velikih gradova u Hrvatskoj. Nešto manje od trećine roditelja u Zagrebu u cijeni vrtića sudjeluje s iznosom od 0 do 20 eura po djetetu mjesečno, a njih još 20% s iznosom od 21 do 40 po djetetu, što znači da oko 50% roditelja u Zagrebu vrtić plaća između 0 i 40 eura po djetetu.

Budući da je inflacija i dalje prisutna, dio roditelja mogao bi u 2024. prijeći u više dohodovne pragove i plaćati višu cijenu vrtića. Da bismo to izbjegli, i zadržali istu nisku cijenu vrtića za roditelje, odlučili smo ponovno povisiti dohodovne cenzuse. Stoga smo u javno savjetovanje uputili Odluku o izmjeni Odluke o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojom se cenzusni pragovi povećavaju za dodatnih 20% u odnosu na postojeće. Ovakvim, značajnim podizanjem pragova, dio roditelja /skrbnika vrtić će plaćati manje, a ostali će plaćati istu cijenu kao i do sada – nikome neće porasti cijena vrtića. Dakle, ovom Odlukom cjenovno pristupačni zagrebački gradski vrtići postaju još pristupačniji.

Nastavit ćemo i dalje pratiti društveno-ekonomske okolnosti te s njima proaktivno usklađivati politike, programe i usluge Grada Zagreba, gradskih ustanova i poduzeća, posebno pritom vodeći računa o najosjetljivijim skupinama u društvu.


Uključite se u savjetovanje s javnošću: ​https://bit.ly/46SmPe

Gradske vijesti - 2023.