clanak False

Europska investicijska banka pruža podršku Zagrebu u energetskoj obnovi zgrada

01.06.2023.
  • Grad Zagreb će kroz projekt tehničke pomoći ZA-GREEN dobiti financijska sredstva iz fonda Europske lokalne energetske pomoći (ELENA) za pripremu projekata energetske učinkovitosti vrijednosti više od 85 milijuna eura.
  • Projekt ZA-GREEN pripremit će energetsku obnovu preko 50 javnih zgrada
  • Obnovljene zgrade emitirat će 80% manje CO2 i uštedjeti 70% energije te značajna sredstva iz proračuna.


Grad Zagreb i Europska investicijska banka (EIB) potpisali su novi ELENA ugovor o tehničkoj pomoći za povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisije stakleničkih plinova u javnim zgradama. ELENA bespovratna sredstva podržat će Grad Zagreb u povećanju energetske učinkovitosti za 50 javnih zgrada uključujući postavljanje sunčanih elektrana na krovovima, zamjenu načina grijanja i izgradnju električnih punionica.

Novi ugovor između EIB-a i Grada Zagreba objavljen je 1. lipnja na svečanosti u zagrebačkoj Gradskoj upravi. 

„Početnih 2.7 milijuna eura, od čega 90% sufinancira EIB uz podršku Europske komisije, bit će iskorišteno za pripremu kompletne projektne dokumentacije za energetsku obnovu 50 objekata u vlasništvu Grada Zagreba. Vrijednost investicije u energetsku obnovu je 85 milijuna eura, i obuhvatit će vrtiće, škole, domove za starije i nemoćne, i ostale javne objekte. Radi se o ključnoj gradskoj infrastrukturi koja će dobiti potpuno novo ruho i proračunu uštedjeti velike iznose kroz značajno smanjenje troškova režija i održavanja nakon završetka energetske obnove“, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Ova financijska potpora važna je podrška ukupnoj zelenoj tranziciji koja je već u punom zamahu u glavnom gradu Hrvatske. Projekt će biti značajan doprinos ostvarenju Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Hrvatske za 2030., a čiji cilj je 36,4% udjela obnovljive energije do 2030. Taj se cilj ne može postići bez sudjelovanja Grada Zagreba. Nakon realizacije, obnovljene zgrade će svake godine proizvoditi preko 14,9 GWh obnovljive električne energije, izbjeći će se emisija 8700 tona ekvivalenta ugljičnog dioksida i uštedjeti 29,8 GWh energije.

"EIB sa zadovoljstvom podupire Grad Zagreb u njegovim naporima da osigura čišću i zeleniju budućnost za stanovnike grada. Ovaj projekt pomoći će Zagrebu da pripremi preinake energetske učinkovitosti koje će značajno doprinijeti okolišu smanjenjem emisije CO2 i isporuka obnovljive energije Gradu Zagrebu. Ova suradnja pojačava potencijalnu EIB-ovu financijsku i savjetodavnu potporu Gradu Zagrebu u njegovim ambicioznim zelenim i digitalnim prioritetima u godinama koje dolaze," rekla je Teresa Czerwińska, potpredsjednica Europske investicijske banke.

Sporazum između Grada Zagreba i Europske investicijske banke (EIB) predstavlja provedbu gradskog Programa energetske obnove, dogradnje i izgradnje zgrada javne namjene za razdoblje do 2030. 

U cijelom procesu provedbe Gradu Zagrebu pomoć će pružiti Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske REGEA.

"Grad Zagreb ovim projektom nastavlja veliki investicijski ciklus koji je ova uprava već započela i poziva ovim putem sve zainteresirane zagrebačke i hrvatske građevinske poduzetnike, obrtnike i projektante da sudjeluju u ovom velikom pothvatu. Energetska obnova zgrada i njihova potpuna dekarbonizacija te vlastita proizvodnja električne energije na krovovima najbolje je što jedan grad može učiniti uz pomoć svoje energetske agencije.“, izjavio je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Projekt ZA-GREEN trajat će do travnja 2026. Grad Zagreb je za taj posao osnovao projektni tim koji će provesti detaljne revizije postojećih energetskih pregleda i dokumentacije. Ostale ključne aktivnosti uključivat će izradu sve potrebne tehničke dokumentacije, osiguranje financiranja iz različitih izvora, pripremu instalacija sunčanih elektrana te sve ostale potrebne aktivnosti koje moraju dovesti do konkretnih investicija.

Gradske vijesti - 2023.