clanak False

Dan pobjede nad fašizmom

09.05.2023.
U povodu Dana pobjede nad fašizmom danas su na ulazu u Spomen-park Dotrščina gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u pratnji predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića i predstavnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, otkrili spomen-ploču istovjetnu originalnoj uklonjenoj prije više od 30 godina, na kojoj je uklesan originalni tekst: „U ŠUMI ZVANOJ DOTRŠČINA OD 1941. DO 1945. GODINE OKUPATORI I NJEGOVE SLUGE MUČILI SU I UBIJALI I U JAME BACALI HILJADE ZNANIH I NEZNANIH SINOVA I KĆERI NAŠE ZEMLJE I NEPOKORENOG ZAGREBA. NEUNIŠTIVOJ USPOMENI BORACA I MUČENIKA POSVEĆENO JE SPOMEN GROBLJE I PARK REVOLUCIJE DOTRŠČINA“.

Čestitavši građanima Zagreba i Republike Hrvatske Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe gradonačelnik Tomašević kazao je kako su upravo temelji Europe u antifašističkim vrijednostima. „Na ovom mjestu, u Spomen – parku Dotrščina stradalo je oko 7 000 tisuća žrtava jer su se usprotivili Ustaškom režimu. Spomen ploča koja je ovdje bila postavljena uklonjena je početkom 90 – ih godina, a mi smo je danas vratili na mjesto gdje pripada, kako bi ostala u spomen na žrtve koje su građani Zagreba podnijeli ne bi li srušili Ustaški režim“, rekao je gradonačelnik.

Zamjenik gradonačelnika Korlaet dodao je kako je postavljanje faksimil spomen – ploče realizirano na inicijativu Virtualnog muzeja Dotrščina, koja je podržana od Židovske općine Zagreb, Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Srpskog narodnog vijeća i antifašističkih udruga.

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin kazao je kako su Zagreb i njegovi građani dali veliki obol u borbi nad Ustaškim režimom u 2. Svjetskom ratu, istaknuvši kako je naša dužnost čuvati uspomenu na sve stradale u borbi za slobodu.
Spomen-ploča ugrađena je na sanirani postojeći postament izrađen od klesanog granita Impala Nero na koji je uklesan tekst koji oblikovanjem, veličinom i vrstom pisma odgovara izvornom. Radovi su izvedeni uz kontinuirani konzervatorski nadzor nadležnog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Nakon otkrivanja spomen – ploče gradonačelnik i suradnici položili su vijenac ispred spomenika „Put mučeništva“.

Također jutros je izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Tomaševićem i zamjenicima Dolenec i Korlaet, zajedno sa predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, položilo vijence i zapalilo svijeće na Grobnici narodnih heroja  i na Partizanskom groblju na Mirogoju u znak sjećanja na sve žrtve.

Gradske vijesti - 2023.