clanak False

24. državno natjecanja mladih Hrvatskog crvenog križa

13.05.2023.
120 osnovnoškolaca i srednjoškolaca raspoređenih u 20 ekipa natječe se danas u teorijskom znanju o Crvenom križu, poznavanju ljudskih prava, prava djeteta i prve pomoći, a uoči početka natjecanja ispred Hrvatskog narodnog kazališta, uspješan nastup i puno znanja zaželio im je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

„Svi mladi ljudi koji su danas ovdje došli i poklonili svoje vrijeme pokazali su veliko srce, jer ova znanja i vještine bi trebali znati svi građani. Grad Zagreb je spreman pokrenuti novu kampanju i edukacije o pružanju prve pomoći jer takvo znanje i brza reakcija u ključnim trenucima kad je vrijeme od iznimne važnosti, može spasiti živote“, rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je da posebno veseli to što je ove godine Hrvatski Crveni križ stavio naglasak i na klimatske promjene. „Svi mi imamo obavezu i odgovornost, prema društvu u cjelini, uključiti se u podizanje svijesti šire javnosti o uzrocima i posljedicama ekološke krize te svojim primjerom potaknuti pozitivne promjene“, poručio je. 

Natjecanja mladih HCK održavaju se od 1996. i na njima je do sada sudjelovalo više od 120 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. Najveći broj volontera pridružuje se Hrvatskom Crvenom križu upravo nakon natjecanja mladih.

Natjecanje se odvija na tri razine i to gradskoj, međužupanijskoj i državnoj, a provjerava se teorijsko znanje o Pokretu Crvenog križa, poznavanju ljudskih prava i prava djeteta te prve pomoći. Znanje prve pomoći na natjecanju se pokazuje i na praktičnim radilištima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama. 

Državno natjecanje tradicionalno se odvija u Tjednu Hrvatskog Crvenog križa, traje četiri dana i prilika je za stjecanje novih znanja i vještina, stvaranje novih prijateljstava, upoznavanje kulturne i prirodne raznolikosti naše zemlje i pridruživanje Hrvatskom Crvenom križu.

Gradske vijesti - 2023.