clanak False

Klupe za dojenje i prematanje

24.09.2018.
Grad Zagreb nastoji stvoriti socijalno okruženje unutar kojega će svako dijete imati uvjete za normalan psihički i tjelesni rast i razvoj. Danas, kada se više no ikada susrećemo sa demografskim slomom koji pogađa Hrvatsku, Grad Zagreb ulaže velike napore u provođenje demografskih mjera.
 
Grad Zagreb kontinuirano skrbi i unapređuje mjere pronatalitetne i socijalne politike koje pruža djeci, majkama, obiteljima, a sve sa ciljem da se stvori socijalno okruženje unutar kojega će svako dijete imati uvjete za zdravo i sigurno odrastanje.
 
Program promicanja i unapređenja dojenja u zajednici donesen je u cilju koordinacije brojnih aktivnosti u vezi s promicanjem dojenja na razini lokalne zajednice. Program je izradio Koordinacijski odbor Grada Zagreba za “Grad Zagreb, prijatelj dojenja”, u cilju koordinacije brojnih aktivnosti u svezi s promicanjem i unapređenjem dojenja na razini lokalne zajednice.
 
Shodno navedenom, Grad Zagreb brojnim aktivnostima neprekidno radi na promicanju dojenja, a s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja djece. Jer kao što znamo, opće prihvaćeno je da dojenje unaprjeđuje zdravlje majke i djeteta, a dugoročno doprinosi mnogim razvojnim ciljevima. Nastavno na prethodno, Grad Zagreb je dojenje prepoznao i imenovao prioritetom.
 
S obzirom na temeljne spoznaje o dječjem zdravlju i prehrani kao i s obzirom na informacije o prednostima dojenja, a iz kojih proizlazi da je dojenje pravo djeteta i njegove majke, zajednica je dužna osigurati najbolje moguće uvjete za ostvarivanje tog prava.

Prema tome, možemo reći da Grad Zagreb brojnim aktivnostima neprekidno radi na promicanju dojenja, a s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja djece. Upravo je navedeno od velike javnozdravstvene vrijednosti i za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti kao i za promicanje i očuvanje mentalnog zdravlja od najranije dobi, uključujući dobrobiti za majku i širu obiteljsku zajednicu.

Grad Zagreb je u svom Proračunu osigurao sredstva i za klupe za prematanje i dojenje te za stoliće za prematanje djece u gradskim upravnim tijelima.

Adrese postavljenih klupa za dojenje i prematanje:
  1. Dom zdravlja Zagreb - Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11
  2. Ulica Lavoslava Švarca, neposredno pored dječjeg igrališta
  3. Park Stara Trešnjevka 1 (u samom dječjem parku)
  4. Terminal Črnomerec u dječjem parku
  5. Dječje igralište u Ulici Tina Ujevića između broja 11 i 13 na Knežiji


Grad Zagreb - prijatelj dojenja