clanak False

Bajkoviti klasik “Priče iz davnine“ premijerno u Kazalištu Trešnja

12.02.2020.
Bajkoviti klasik Priče iz davnine, naše najveće spisateljice za djecu Ivane Brlić Mažuranić, na scenu kazališta Trešnja postavlja redatelj Paolo Tišljarić, a predstava će biti realizirana u koprodukciji s Gradskim kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika.
 
Predstava  Priče iz davnine,  u režiji Paola Tišljarića  koprodukcija je zagrebačkog kazališta Trešnja i dubrovačkog Kazališta Marina Držića. Za zagrebačku publiku predstava će se premijerno izvesti u kazalištu Trešnja u četvrtak, 13. veljače, dok je premijera u Dubrovniku zakazana za 6. ožujka.
 
Radnja predstave je imaginarni susret s našom najvećom dječjom spisateljicom Ivanom Brlić Mažuranić i njezinim pričama, nastao iz pera dramaturginje Lade Kaštelan. U ovoj predstavi Ivana Brlić Mažuranić s lakoćom putuje iz davnine u današnjicu baš kao i njezine bajkovite, antologijske pripovijetke, uvijek podjednako uzbudljive i začudne. Prvi put objavljene  1916.  Priče iz davnine  čitatelje uvode u stilizirani svijet slavenske mitologije, a njihove fantastične teme i  osebujni likovi naveli su već mnoge generacije na razmišljanje o životnim vrijednostima, prijateljstvu, ljubavi, hrabrosti i kompleksnosti ljudske ćudi.

Iako je ova predstava  prvenstveno namijenjena djeci, obraća se i onima koji su nekad bili djeca, ako se prepuste ovom neobičnom scenskom prožimanju mašte i stvarnosti, sadašnjosti i prošlosti.
 
U predstavi glume Ivana Bakarić, Glorija Šoletić, Marija Šegvić, Luka Bulović, Matija Čigir, Dubravka Lelas i Paško Vukasović. Scenografkinja predstave je Irena Kraljić, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, koreografiju Blaženka Kovač Carić, rasvjetu oblikuje Vesna Kolarec koja je i autorica video projekcija, uz Žarka Dragojevića, ujedno i autora glazbe. Plakat je ilustrirala umjetnica OKO.
 
Predstava je namijenjena djeci starijoj od šest godina, a može se pogledati u kazalištu Trešnja 15., 16., 22. i 23. veljače 2020

Aktualno