clanak False

Proglašeni pobjednici natječaja za mlade umjetnike “Ivan Kožarić“

26.10.2021.
U Muzeju suvremene umjetnosti u utorak, 26. listopada proglašeni su pobjednici natječaja -  Nagrada za mlade umjetnike “Ivan Kožarić“. Riječ je o natječaju koji je raspisan za umjetnike do 35 godina starosti - pripadnike umjetničke scene koji su posebno pogođeni smanjenjem broja kulturnih programa i nemogućnošću prezentacije vlastitog stvaralaštva uslijed pandemije virusa Covid-19 te velikih potresa 2020. godine.

Natječajem su se osigurala sredstva za otkup radova za fundus Muzeja suvremene umjetnosti. Posebna nagrada predviđena je za digitalna umjetnička djela pogodna za postavljanje na online platforme Muzeja – web site ili društvene mreže. Natječaj je proveo Muzej suvremene umjetnosti uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.
 
Pobjednici natječaja i njihovi radovi:
1. nagrada – Luka Kedžo: “Tko tu živi dva“ – 30.000,00 kn
2. nagrada – Matej Vuković: “Nakon nedjeljnog ručka“ – 25.000,00 kn
3. nagrada – Lana Stojićević: “Betonicus“ – 20.000,00 kn
 
Posebna nagrada “Kožarić Digital“ za najbolje digitalno umjetničko djelo: Dina Karadžić za projekt “Pivilion“ – 25.000,00 kn
 
Kriteriji za odabir nagrade bili su -  inovativnost i kreativnost stvaralaštva te umjetnička vrijednost. Nagradom za digitalno umjetničko djelo potiče se recentna digitalna umjetnost, a prezentacijom na online platformama MSU omogućuje se šira percepcija ovakve vrste novomedijskog stvaralaštva.

Natječaj je održan od 19. 4. do 31. 8. 2021. Rezultati natječaja objavljeni su 30. 9. 2021.Članovi žirija nagrade bili su Radmila Iva Janković, viša kustosica MSU i voditeljica Ateliera Kožarić, Daniela Bilopavlović Bedenik, viša kustosica MSU i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu.

Nagrada nosi ime velikog umjetnika Ivana Kožarića (1921.-2020.) i predstavlja hommage autoru koji je osvajanjem vlastitih kreativnih sloboda otvarao nove putove mnogim generacijama hrvatskih umjetnika te je i sam aktivno pratio i rado podupirao prve korake mladih kolega.
**
 
Obrazloženje nagrada:
Luka Kedžo: “Tko tu živi dva“
Poticaj za nastanak začudnih objekata Luke Kedže arhiva je odbačenih predmeta koje pronalazi u neposrednoj blizini propadajuće tvornice Paromlin. Spontani, procesualni pristup i duhovita kombinatorika raspadajućeg i novog, prisjeća na Kožarićeve "Spontane skulpture", no imaginarij kojeg stvara drugačiji je, distopijski. Mikrokozmos nepoznatog stanara iz misterioznog naslova, u načinu izvedbe i rezultatu posredno ukazuje na nagrizajuću krizu svijeta opustošenog ambicijama napretka.  
  
Matej Vuković: “Nakon nedjeljnog ručka“
Matej Vuković na jednostavan i nadasve humorističan način povezuje skulpturalni oblik s refleksijom o raspoloženju. Oslanjajući se primarno na vizualni doživljaj promatrača, nazivom rada i "lijenom" formom pridržanom stolcem, sugestivno uprizoruje banalnu situaciju iz svijeta svakodnevice.
 
Lana Stojićević: “Betonicus“
Lanu Stojićević inspiriraju neohistoricistički elementi divlje gradnje koji su sveprisutni u našem "morskom pojasu". Rad "Betonicus" je umjetnički koncept sastavljen od različitih elemenata te predstavlja nesvakidašnji spoj kazališnih elemenata – scenografije, dramaturškog teksta i kostimografije u kontekstu suvremenog umjetničkog izričaja.
 
Dina Karadžić: “Pivilion“
U vrijeme neizbrisivog pamćenja digitalnih zapisa, terora cookiesa i kirurški precizne predikcije korisničkih preferencija pomoću marketinških Internet alata, projekt je ponuđena platforma koja pomoću dark weba i otvorenog koda pruža mogućnost stvaranja i izlaganja umjetničkih djela bez korporativne i institucionalne kontrole. Dostupan svima, "Pivilion" je živo tkivo koje umjetnicima pruža dragocjeni prostor slobode.

Aktualno