clanak False

Izložbom „Od Sljemena do dna“ otvoren obnovljeni Muzej Prigorja

05.12.2023.
Izložbom „Od Sljemena do dna“ otvoren je u ponedjeljak, 4. prosinca obnovljeni Muzej Prigorja. Radovi sanacije obuhvaćali su sanaciju krovišta zgrade, sanaciju svih pročelja i sanaciju manjih pukotina u unutrašnjosti zgrade. Obnova je financirana sredstvima iz Fonda solidarnosti te državnog i gradskog proračuna, a ukupna vrijednost investicije iznosi 557 tisuća eura. Grad Zagreb je osim provedbe stručnih i drugih poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrade Muzeja Prigorja, kao i postupke javne nabave, osigurao i  prostore za preseljenje zaposlenika i privremeno preseljenje muzejske građe.
 
Otvaranju izložbe nazočila je zamjenica pročelnice Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Nikolina Radić Štivić koja je na konferenciji za medije održanoj uoči otvaranja istaknula kako izložba tematizira najstariju sesvetsku tvornicu Sljeme koja je na neki način simbol Sesveta. Također, napomenula je kako je plan da se u narednom razdoblju i u sklopu naselja Novi Jelkovec, u cilju veće dostupnosti kulturnih i umjetničkih sadržaja, urededi i privede namjeni prostor budućega kulturno-društvenog centra s polivalentnom dvoranom.
 
Uz izložbu „Od Sljemena do dna“ u Muzeju su otvorene još dvije izložbe – „ Plava je najtoplija boja“ i „Krajolik, ili imaginacija“.
 
Muzej Prigorja osnovan je 1977. godine, a kao samostalna institucija započeo je s radom 1978. godine. Jedina je muzejska ustanova u Sesvetama na istoku Zagreba koja danas nizom svojih zbirki ukazuje i građanima prezentira iznimno bogatu arheološku i povijesnu baštinu ovog dijela grada Zagreba.
 

Aktualno