clanak False

Hrvatsko narodno kazalište organizira Dan otvorenog trga

29.09.2021.
Dan otvorenog trga koji osmu godinu zaredom organizira Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gledateljima će u subotu 2. listopada ponuditi kulturni program u izvedbi ansambla Opere i Baleta, već tradicionalno ispred kazališta na Trgu Republike Hrvatske.

Program počinje u 16 sati izvedbom dijelova iz opere Nikola Šubić Zrinjski na pozornici ispred kazališta. U izvedbi sudjeluju solisti Opere zagrebačkog HNK:
Nikola Šubić Zrinjski: Ljubomir Puškarić
Eva, njegova žena: Tamara Franetović Felbinger
Jelena, njegova kći: Adela Golac Rilović
Lovro Juranić: Stjepan Franetović
Sulejman Veliki: Luciano Batinić
Mehmed Sokolović: Filip Filipović
Levi: Davor Radić
 
U 20 sati počinje program Drame pod naslovom Pianopsion. 

Pianopsion je grčki naslov za listopad koji je obilovao svetkovinama, igrama i misterijima gdje su se između ostalog na javnim mjestima, s posebnom naznakom na kazalište  izgovarale  riječi, stihovi, pjesme. Sve ono što je kroz godinu ostalo neizrečeno, ono o čemu se tijekom godine nije govorilo, ono što se trebalo izgovoriti, otpjevati, izvesti kako bi se blagoslovljeno i pročišćeno krenulo u novi ciklus.

Ovom izvedbom dajemo posvetu mjesecu listopadu (pianopsionu) u kojem završavaju sad već tradicionalne Ljetne večeri HNK u Zagrebu. Bit će to vrhunac Dana otvorenog trga kad će kroz ritam, pjesmu, izgovorenu riječ i stihove, glumački ansambl HNK u Zagrebu izvesti autorske pjesme Nikše Kušelja u aranžmanu Ivana Colarića uz pratnju Frana Krste Šercara na perkusijama, udaraljkama i bubnjevima.

Ispred HNK-a glumci će izvesti pjesme koje kroz metafore iz svakodnevnog života otkrivaju tajni svijet kazališta, filma i glazbe. Sudjeluju: Dragan Despot, Siniša Popović, Slavko Juraga, Mirta Zečević, Alma Prica, Barbara Vicković, Ksenija Marinković, Ivan Colarić, Marin Klišmanić, Tin Rožman i Nikša Kušelj.
 

Aktualno