clanak False

14. Festival Tolerancije na jezeru Bundek

15.06.2020.
Ovogodišnji 14. Festival Tolerancije otvara festivalsku sezonu uz sjajne filmove i zanimljiv popratni program, a održat će se od 28. lipnja do 4. srpnja na zagrebačkom Bundeku. Odlični filmovi, zanimljive i provokativne izložbe, društveno važna predavanja i edukativni programi, predstavljanja udruga i sjajni koncerti uz uvijek istu misiju - brigu za tolerantno, napredno, solidarno i potencijalima bogato društvo. 14. Festival Tolerancije, ove će se godine održati od 28. lipnja do 4. srpnja na otvorenom, na zagrebačkom Bundeku, a ulaz na sve projekcije i popratne sadržaje je besplatan.
 
”Mislili smo kako je trinaesto izdanje Festivala bilo nesretno za nas s obzirom da smo se morali izmjestiti u zadnji čas iz Kina Europa, no evo ga – ni broj četrnaest nije puno sretniji. Svejedno, unatoč svim nedaćama, vjerujemo da imamo sjajno izdanje Festivala. Relevantnost, atraktivnost i originalnost bili su nam nit vodilja. Festival tolerancije je inkluzivan festival, namijenjen svima i za sve jednako pristupačan – ne trebaju vam ulaznice, samo dobra volja i interes”, rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.
 
Velika retrospektiva donedavnog počasnog predsjednika Festivala tolerancije, jedinstvenog Branka Lustiga, trebala je biti središnje filmsko zbivanje, no s obzirom na okolnosti petnaest Lustigovih filmova bit će prikazani na sljedećem, jubilarnom petnaestom izdanju Festivala. Na Branka Lustiga se nije zaboravilo jer će prvi izlazak Festivala tolerancije iz kino dvorana biti otvoren upravo jednim njegovim filmom - Dobrom godinom redatelja Ridleya Scotta s Russelom Croweom u glavnoj ulozi. Dobru je godinu Branko Lustig potpisao kao izvršni producent.

”Planirali smo puno toga za ovu godinu i na kraju i pripremili sjajan filmski program čiji će dio, vjerujem, oduševiti publiku na Bundeku. Dvanaest iznimnih filmova progovaraju na atraktivan, čak i humorističan način o svim onim temama kojima se kao Festival i Udruga bavimo: promicanjem ljudskih prava. Filmovi dolaze sa svih strana svijeta, imat ćemo i zanimljivih gostiju, a vjerujem da će cjelokupan program zaokupiti i zainteresirati publiku kako za ono što ćemo im ponuditi tako i za promišljanje mjesta i vremena u kojem živimo. Prosperitetno, slobodno društvo je moguće, ali samo ukoliko ga svi zajedno živimo i gradimo”,  izjavio je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Festival nudi i dvije sjajne izložbe. U suradnji s poznatim hrvatskim dizajnerima i UNHCR-om Hrvatska u javnom prijevozu u Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Zadru i Zagrebu postavljena je ReD - izložba dizajniranih plakata koji tematiziraju položaj izbjeglica u svijetu i Hrvatskoj i koja se može pogledati do 28. lipnja. Križ pomirenja - izložbu multimedijalne, angažirane i avangardne umjetnice Vere Fischer moći će se vidjeti od 29. lipnja u Galeriji Erdeljac. Izložba spaja motive križa i Davidove zvijezde kroz ideju pomirenja i tolerancije.
 
Biom, Humana Nova, JRS – Isusovačka služba za izbjeglice, Nismo same, Prava šapa, YIHR, Zaklada Zajednički put i Domino udruge su koje će predstaviti svoj rad i programe tijekom festivala.
 
Edukacijski programi 14. Festivala tolerancije održat će se u listopadu i studenom i nastaviti rad Branka Lustiga. Tradicionalna Edukacijska jutra govore o važnosti očuvanja sjećanja na holokaust zahvaljujući svjedočanstvima preživjelih holokausta i predavanjima međunarodnih stručnjaka iz Francuske, Njemačke i Austrije. Program Film i diskusija na kreativan način će učiti djecu o problemima s kojima se susreću izbjeglice prilikom integracije u društvo te o važnosti prihvaćanja različitosti.
 
A kako je festival poznat i po sjajnoj svirci, ove će godine zasvirati Porto Morto DJ Set, DJ Felver, The Bonebomb, SoulBeat, Nepenthe, Le Zbor i Zbor Domaćigosti.

Aktualno