clanak False

Nagrada Vicko Andrić

20.09.2023.
Ana Vranić Rob, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode – dobitnica godišnje Nagrade Vicko Andrić za 2022. godinu
 
Povjesničarka umjetnosti, Ana Vranić Rob, konzervatorica i viša stručna savjetnica, voditeljica Odjela za istraživanje, zaštitu, dokumentaciju i prezentaciju, zaposlena je u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode od 1998. godine. Kontinuirano radi na istraživanju, evidentiranju, sistematizaciji, valorizaciji i zaštiti zagrebačkih kulturnih dobara, a profilirala se i u implementiranju novih tehnologija, povezivanju sadržaja i izradi baza podataka o nepokretnim, pokretnim i nematerijalnim kulturnim dobrima.
Godišnja Nagrada Vicko Andrić za 2022. dodijeljena joj je za predani i dugogodišnji rad na inventarizaciji, valorizaciji i zaštiti povijesnog Kompleksa groblja Mirogoj, sudjelovanju u pripremi konzervatorske podloge potresom teško oštećenog mirogojskog groblja te aktivnom angažmanu i suradnji u provedbi projekta Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, uz podršku Europe Nostre, o uključivanju Mirogoja na popis sedam najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine za 2021. godinu.
Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje visoku strukovnu Nagradu Vicko Andrić za izvanredna postignuća u području zaštite kulture baštine u Republici Hrvatskoj. Svečana dodjela Nagrade za 2022. godinu održana je jučer, 19. rujna 2023., u prostoru Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu u okviru obilježavanja Dana europske baštine, a nagrade je ovogodišnjim dobitnicima uručila ministrica kulture i medija, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.
Uz Anu Vranić Rob, dobitnicu godišnje Nagrade Vicko Andrić, nagrađeni su i Tibor Martan, dobitnik Nagrade Vicko Andrić za doprinos lokalnoj zajednici na području Novog Marofa i Varaždinske županije, te dr. sc. Josip Belamarić, povjesničar umjetnosti, muzikolog, konzervator i predstojnik podružnice Instituta za povijest umjetnosti Centar Cvito Fisković u Splitu, Nagradom Vicko Andrić za životno djelo.