clanak False

Izvještaj Stožera Civilne zaštite grada Zagreba

23.05.2020.
Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč i ravnatelj NZZJZ dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar su izvijestili da tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu nije zabilježen niti jedan novi Covid-19 pozitivni bolesnik. Kroz trijažne ambulante domova zdravlja je prošao 51 korisnik, a samoizolacija nije određena ni za jednu osobu. Jučer je testirano 250 osoba, što je ukupno 11 434 testiranih u Zagrebu. Nema novoozdravljenih pa je u Zagrebu još uvijek 27 bolesnika.

Dario Krnjaković iz Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata jučer je istaknuo da su statičari pregledali 170 novih objekata, a dosad je obavljeno 21 583 brzih pregleda oštećenja. Radi ostvarivanja svojih prava, građani su podnijeli 815 zahtjeva za izdavanje potvrda o izvršenome brzom pregledu oštećenja, a dosad je izdano 670 potvrda o rezultatima pregleda stručnjaka. Također, dodao je i da Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba provodi aktivnosti na terenu prema pozivima građana, a od dana potresa je obavljena 5 131 hitna intervencija. Upravitelji stambenih zgrada provode radove na  sanaciji oštećenih zgrada od potresa s terenskim ekipama koje otklanjaju oštećenja i saniraju predmetne objekte. U tijeku su radovi s mehanizacijom i radnicima obučenim za rad na visini radi uklanjanja oštećenih dijelova objekata u užem gradskom središtu, a kojima prijeti neposredno urušavanje. Trenutno se radi na lokacijama kojima prometuju tramvaji u Jurišićevoj, križanju Jurišićeve i Kurelčeve te u Draškovićevoj ulici, od Vlaške do Kneza Mislava. Radovi u tim ulicama će se izvoditi tijekom sljedećeg tjedna. U planu je i izvođenje radova u Vlaškoj i Šoštarićevoj ulici uz privremenu regulaciju prometa. U tijeku je pregled ostalih lokacija te planiranje i organiziranje radova na ostalim tramvajskim trasama, a u koordinaciji sa ZET-om koji radi na uspostavi prometa.

Željko Renić iz prometnog i komunalnog redarstva je kazao da su u ova dva mjeseca postupali na 7 048 lokacija s kojih je prikupljeno 17 863,92 tone građevinskog otpada, a prikupljeno je i 2 100 tona glomaznog otpada. Samo jučer se postupalo na 92 lokacije te je prikupljeno 231,30 tona građevinskog otpada. Građani su u ova dva mjeseca otpad odlagali na 60 lokacija. Renić je posebno zahvalio sugrađanima na izvrsnoj suradnji, osobito glede komunalnog reda i prometa u mirovanju.

Davor Posilović, načelnik u Policijskoj upravi Zagrebačkoj je izvijestio da su u protekla 24 sata zabilježena dva kršenja Odluka Nacionalnog stožera – jedno se odnosi na rad trgovina i sličnih objekata, a drugo na društveno okupljanje. Danas je na snazi 28 mjera za suzbijanje Covida-19, od čega ih se 7 odnosi na liječenje na kućnoj adresi za građane kojima je utvrđena zaraza, a 21 na preventivnu samoizolaciju za osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim osobama.

Gradonačelnik Milan Bandić je izrazio zadovoljstvo što i danas nemamo novooboljelih. Također je dodao da u utorak ponovo stiže građevinski materijal na gradske punktove, a tako će se nastaviti iz tjedna u tjedan, sve dok se ne donese Zakon. Ne smijemo se razdvajati ni dijeliti jer ljudi očekuju da bolje žive, rekao je i izrazio nezadovoljstvo što Zakon još nije donesen. Također je rekao da će se za građane iz Cvjetnog naselja kojima je jedina nekretnina neupotrebljiva do kraja sljedećeg tjedna pronaći alternativni smještaj. Isto tako, za one čija je zgrada označena žutom naljepnicom će se, sukladno pozitivnim zakonskim propisima,  angažirati agencije za najam stanova kako bi im se osigurao smještaj u iznajmljenu stanu do sanacije njihova. U kojem omjeru će se izvoditi sanacija, ne možemo precizno odgovoriti jer opet dolazimo do zida budući da Zakon nije donesen. Grad Zagreb zajedno s državom i vlasnicima želi participirati u sanaciji.

Na novinarski upit o polasku najmlađih u škole, gradonačelnike je rekao da 32 500 osnovnoškolaca od 1. do 4. razreda u ponedjeljak ujutro može sjesti za svoje klupe. Cijeli vikend u Gradskome uredu za obrazovanje u Ilici 25 dežuraju djelatnici kako bi bili na raspolaganju svim ravnateljima pa je Grad Zagreb za ponedjeljak spreman 101%, rekao je i upozorio kako bismo sve odluke trebali donositi po Ustavu i Zakonu, a ne preporukama. Treba preuzeti odgovornost, a ne s učiteljima i roditeljima igrati ping-pong.
 
 

Gradske vijesti - 2020.