clanak False

Svjetski dan spolnog zdravlja 2023.

01.09.2023.
Svjetski dan spolnog zdravlja se svake godine širom svijeta obilježava 4. rujna. Toga dana posebno se želi skrenuti pozornost na važnost očuvanja spolnog zdravlja te podizanje svjesnosti o važnosti odgovornog spolnog ponašanja.

Grad Zagreb kontinuirano provodi aktivnosti u svrhu očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih stoga u suradnji s partnerima, u Centru za zdravlje mlade, Heinzelova ul. 62a osigurava usluge za mlade, koje su dostupne bez uputnice i potpuno su besplatne:
  • cijepljenje protiv HPV-a
  • besplatne preventivne ginekološke preglede 
  • testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju

Cijepljenje protiv HPV-a
Infekcija humanim papilomavirusom (HPV) virusna je infekcija koja se uglavnom prenosi izravnim spolnim kontaktom sa zaraženom osobom. Riječ je o najčešćoj spolno prenosivoj infekciji, a visokorizični tipovi HPV-a mogu uzrokovati nekoliko vrsta raka od kojih je najčešći rak vrata maternice i glavni razlog zašto se pokrenuo razvoj cjepiva protiv HPV-a. Cjepivo protiv HPV-a preporučuje se radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i njenih štetnih posljedica, prvenstveno određenih karcinoma te se mladi do 25 godina starosti mogu cijepiti svaki ponedjeljak u Centru za zdravlje mladih, u vremenu od 15.30 do 18.30 sati. ​Za uslugu cijepljenja protiv HPV-a potrebno je prijaviti se putem aplikacije Terminko.
 
Nakon ljetne stanke, cijepljenje protiv HPV-a se nastavlja u Centru za zdravlje mladih od 11.9.2023.
 
Besplatni preventivni ginekološki pregledi
Program preventivnih ginekoloških pregleda i savjetovanje namijenjen je djevojkama i ženama do 29 godina koje nemaju izabranog ginekologa ili žive izvan svog mjesta prebivališta. Usluge Ginekološke ambulante i savjetovališta dostupne su bez uputnice i besplatno ponedjeljkom i utorkom od 15.00 do 20.00 sati. ​Za uslugu besplatnog, preventivnog ginekološkog pregleda potrebno je prijaviti se putem aplikacije Terminko.

Nakon ljetne stanke, besplatni ginekološki pregledi i savjetovanje se nastavljaju u Centru za zdravlje mladih od 11.9.2023.
 
Napomena: Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Međunarodna udruga studenata medicine -  CroMSIC te Dom zdravlja Zagreb - Istok - Centar za zdravlje mladih nositelji su ova dva projekta.
 

Testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju
Savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju dostupno je bez najave, po principu drop-in, utorkom i četvrtkom od 10.00 do 14.00 sati.
 
Nakon ljetne stanke, testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju se nastavlja u Centru za zdravlje mladih od 5.9.2023.
 
Napomena: Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", udruga HUHIV te Dom zdravlja Zagreb - Istok - Centar za zdravlje mladih nositelji su ovog projekta.





Aktualnosti/događanja