clanak False

Sudjelovanje na Godišnjoj konferenciji Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije

25.11.2023.
Sudjelovanje na  Godišnjoj konferenciji Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije u Utrecht-u, ujedno i proslavi 35. godina Zdravih gradova u Europi - „WHO European Healthy Cities Annual Business Meeting and Technical Conference 2023”  
 
Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno pomoćnicom pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr. sc. Mirelom Šentija Knežević i koordinatoricom projekta "Zagreb - Zdravi Grad", Jasnom Tucakuniv. mag. sanit. publ. prisustvovalo je redovitom Godišnjem poslovnom sastanku i Tehničkoj konferenciji Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije „WHO European Healthy Cities Annual Business Meeting and Technical Conference 2023” u Utrechtu, Nizozemska, u razdoblju od 21. do 23. studenog 2023.  

Ova konferencija je ujedno i proslava 35. godina pokreta  Zdravih gradova. Mreža zdravih gradova WHO-a za Europu pokrenuta je 1988. na osnivačkoj konferenciji u Zagrebu,  kao politička i intersektorska inicijativa koja se provodi izravnom suradnjom s gradovima a danas obuhvaća 88 pridruženih gradova i  više od 20 nacionalnih mreža zdravih gradova, zajedno s ukupno više od 1400 gradova i općina kao članova.

Tema i podteme Godišnjeg poslovnog sastanka i Tehničke konferencije WHO-a za Europu 2023. godine temeljene su na Kopenhagenskom konsenzusu gradonačelnika iz 2018., One Health pristupu, te nedavnom Europskom regionalnom forumu na visokoj razini o zdravlju u ekonomiji blagostanja. Tematika konferencije usklađena je i s implementacijskim okvirom sedme faze Mreže zdravih gradova WHO-a za Europu.

Na konferenciji su  predstavljeni  globalni izazovi u javnom zdravstvu te zdravlju općenito na nivou Svjetske zdravstvene organizacije kao i iskustva gradova članica ove mreže. Predstavljeni su projekti iz brojnih europskih gradova ali i šire ( Izraela, Japana) a razgovaralo se o temama kao što su zdravo urbano planiranje, trenutno stanje Zdravih gradova u svijetu ali i  budućnosti pokreta  Zdravih gradova.

Može biti slika sljedećeg: 5 ljudi i tekst
 

Aktualnosti/događanja